Jana Šimonová: Rampula v křesle – Vondra na koni

02.03.2012 16:17

Bumerang ProMoPro opět na dohled. Vyšetřování se táhlo něco přes rok a výsledkem je zjištění, že ministr obrany Alexandr Vondra, tehdy odpovídající za předsednictví, snad ani zakázku neovlivňoval. Někteří aktéři kauzy už se ale vezou, aneb stíháni mají být někteří z bývalých Vondrových podřízených a také podnikatelé, kteří peníze vyvedli do ciziny.

Jana Šimonová: Rampula v křesle – Vondra na koni
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ministr obrany Alexandr Vondra

O předražení zakázky na pořádání konferencí a vyvádění peněz tedy detektivové předložili jasné důkazy. Podle nich nejméně 135 miliónů odteklo na zahraniční účty neprůhledných firem.

Nyní jde tedy o to, kam se šetření kauzy posune dále a jak si povede ten, kdo z pozice ministra obrany za předsednictví odpovídal.  Vrchní pražský zástupce Vlastimil Rampula je zpátky v křesle a prý si pochvaluje práci policistů na tomto případu. Raději ale ani nechtěl oficiálně potvrdit, že policisté zahájí stíhání.

Doufejme tedy, že už se nedá nic dělat, vyšetřování bude pokračovat i po návratu Vlastimila Rampuly do pozice vrchního pražského zástupce a že nakonec i ten, co vše odborně a bystrým okem dozoroval, půjde z koně dolů … z hrušky dolů … zkrátka od válu.

Jako prémii by si občané zajisté přáli dohledání vyvedených milionů a vrácení do státní pokladny tam, kde chybí nejvíce a nevygenerují se tam – na důchody, školství a sociální program.  Jako zvláštní bonus pro vítěze by snad mohlo být odstranění arogantního výrazu z obličeje alespoň jednoho dosud neohroženého vysokého politika. Jestli ale platí Rampula v křesle – Vondra na koni, tak se ceny a bonusy pro vítěze budou rozdávat jinde a budou vypadat jinak.

O tom, že probíhá boj na Vrchním pražském zastupitelství o pozice a možnost zakrýt kauzy, které ač důkladně opakovaně zametány pod koberec zpod něj znovu vylezly, o tom už víme. Na čí straně je Vlastimil Rampula, to se jen dohadujeme. Podle toho, jak se zametalo, co se dalo, nikoho nemůže překvapit jeho vykrucování se stran potvrzení vyšetřování. Má pravdu, žádná kaše se nejí tak horká, jak se navaří.

Jen ještě bude nutné lidem vysvětlit, jak na to, aby člověk bral ministerské odměny za zodpovědnost a pak tak jednoduše dokázal, že nezodpovídal za hospodaření svých přímých podřízených, nota bene když oni hospodařili se zakázkami, za které sám zodpovídal. Věřím, že učenlivý národ pochopí tohle užitečné know-how a zavede je do praxe na všech úrovních zodpovědnosti. Když chlívek, tak všude stejně důkladný, ať se nehádáme.

Pro připomenutí cituji ze zprávy ČTK, viz. novinky.cz:

Kulisy příběhu českého předsednictví odhalil zkraje loňského roku analytický útvar ministerstva financí, který pátrá po špinavých penězích. Zakázku na tlumočení, osvětlení, videopřenosy a další služby dostala od úřadu vlády bez soutěže firma Promopro podnikatele Jaroslava Veselého. Úřad vlády jí za ozvučení předsednictví zaplatil 525 miliónů korun. Celkem 378 miliónů pak od Veselého odešlo údajným dodavatelům Promopra. A od nich se dostalo 135 milionů přes londýnskou firmu s ředitelem z Karibiku na účty v Rakousku, k nimž měl přístup Veselého kamarád Libor Veverka. Policie se případem od loňského února zabývá s podezřením na spáchání trestných činů porušování povinnosti při správě cizího majetku a legalizace výnosů z trestné činnosti, tedy praní špinavých peněz.

Psáno pro blog idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …