Jarmila Palatá a Věra Marušiaková: Nejstarší litografická dílna s unikátní technologií před zničením?

28.02.2017 17:38

Místo, kde tvořili velikáni českého výtvarného umění, a které přežilo fašistický i komunistický režim, má nyní zaniknout z rozhodnutí MČ Praha 1.

Jarmila Palatá a Věra Marušiaková: Nejstarší litografická dílna s unikátní technologií před zničením?
Foto: praha.eu
Popisek: Úřad Městské části Praha 1

Akademický malíř Martin Bouda vystoupí na Zasedání Zastupitelstva MČ Praha 1 MČ Praha 1 ve středu 1. 3. 2017 v Malém sále reprezentační budovy Žofín přibližně v 12,00 se svou občanskou interpelací ohledně výpovědi pronájmu jím užívaného nebytového prostoru v Říční ulici 11. Od roku 1935 zde nepřetržitě funguje nejstarší česká litografická dílna nezanedbatelné uměleckohistorické hodnoty.

O výpovědi z pronájmu prostoru na lukrativní adrese rozhodla Rada městské části Praha v čele se starostou Oldřichem Lomeckým (TOP09) na svém zasedání 7. února 2017. Důvod výpovědi z pronájmu nebyl sdělen. Radnice neurčitě hovořila o zřízení spisovny, prostor však prakticky nelze vyklidit bez stavebních zásahů. Veřejnost se proto ptá, co je hlavním důvodem chystaného zničení národního kulturního dědictví. Hovoří se o výstavbě luxusního hotelu zahraničního developera v bloku domů v Říční ulici.

Nájemce nebytového prostoru je vlastníkem nejstarší a jedné z mála dochovaných litografických dílen v Čechách akademický malíř Martin Bouda, který zde pokračuje v odkazu svého slavného děda Cyrila Boudy. Pokud radnice nezmění názor, navždy zmizí nejen unikátní technologie, ale také magické místo s jedinečnou atmosférou, kde působily významné osobnosti českého výtvarného umění jako Kamil Lhoták, Josef Liesler, Adolf Born, Petr Ptáček, Jiří Slíva, Oldřich Kulhánek a mnozí další.

Podle vyjádření odborníka z Národního technického muzea je práce kamenotiskařů velmi náročná na řemeslnou zručnost a výtvarný cit, které se vytváří dlouho a pro jejich umělecký růst je třeba i neměnné prostředí, aby mohl nový tiskař-umělec opravdu vyzrát. Přestěhování dílny je více než problematické také proto, že při zařizování dílny musela být vybourána stěna, aby bylo možné specifickou techniku a těžké tiskařské stroje napevno instalovat do interiéru.  

Záměr MČ Praha 1 navždy zničit výjimečnou litografickou dílnu a s ní pravděpodobně i celé umělecké řemeslo vzbudil mimo jiné zájem veřejnosti na sociálních sítích. Informace vzbudila pozornost odborných kruhů i veřejnosti a několik institucí se již akademického malíře Martina Boudy a jeho litografické dílny zastalo.

Shodou okolností se na stejném zasedání bude od 11,30 na návrh Starosty Oldřicha Lomeckého (TOP09) projednávat prodej spoluvlastnického podílu nemovitosti v ulici Železná 5/Kamzíkova 3, kde má pár kroků od Staroměstského náměstí na několika parcelách s historickými domy z druhé poloviny 14. století vzniknout obří hotelový komplex hotelů Ritz-Carlton. Se záměrem nesouhlasí památkáři a vystupuje proti němu i Klub za starou Prahu.

Program Zasedání Zastupitelstva MČP1: http://www.praha1.cz/cps/zastupitelstvo-50655.html

FB událost – veřejná interpelace Martina Boudy na Zasedání MČ Praha 1: https://www.facebook.com/events/270191360085768/?active_tab=discussion

Usnesení o výpovědi z pronájmu: http://www.praha1.cz/cps/usneseni-detail.html?ID=1393581

Konec litografie v českých zemích:

https://www.iumeni.cz/clanky-recenze/udalosti/2017-konec-litografie-v-ceskych-zemich/

Dům u Sixtů: pro své sladké developery udělá Praha vše. Ano, vše: http://obcanskymonitoring.cz/?p=3970

_______

Přikládáme také odpověď vedoucí oddělení Jany Perlíkové Drdové, Oddělení bytů a nebytových prostor, odboru technické a majetkové správy MČ Praha 1 na občanský dotaz zaslaný prostřednictvím webových stránek Prahy 1:

"Dobrý den,


k níže uvedenému bylo zjištěno, že Městská část Praha 1 připravuje celkovou rekonstrukci v Říční 11. Z tohoto důvodu bylo schváleno Radou MČ Praha 1 ukončení nájemní smlouvy na část těchto prostor. 

Po rekonstrukci dojde k využití nově zrekonstruovaných prostor pro vlastní potřeby úřadu MČ Praha 1. Ze zákona došlo v nedávné době k většímu nárůstu agendy městského úřaduKonkrétně budou nebytové prostory po rekonstrukci použity na spisovnu pro potřebu dopravních agend.

Níže uvedené podání bylo předáno vedení MČ Praha 1."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…