Jaroslav Michal: Stejná technika, dvě odlišné ceny. Omnipol předražil nákup o miliardu

28.01.2020 22:31

Nákup dvou pasivních sledovacích systémů Vera NG od pardubické firmy ERA zbrojařského koncernu Omnipol, nebude stát původně schválených 780 milionů korun, ale dvojnásobek. Paradoxem je, že totéž zařízení, dodané agentuře NATO, stálo o miliardu méně. Odborníci hovoří o korupci, ministerstvo se brání.

Jaroslav Michal: Stejná technika, dvě odlišné ceny. Omnipol předražil nákup o miliardu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Agentura NATO pro komunikace a informace pořídila dva pasivní sledovací systémy VERA NG od společnosti ERA za 434 milionů korun. Dodávka proběhla v roce 2018. Tentýž systém od stejného výrobce má dnes stát Armádu ČR 1, 5 miliardy korun. (ZDE)

Podezření na korupci

Podle bývalého ředitele Národního úřadu pro vyzbrojování Jaroslava Štefce se jedná o jednoznačný podvod: „Místo veškerých materiálů, co byly podkladem pro výběrové řízení, se ministrovi předložil dopis jakéhosi zbožíznalce z nějaké relativně malé firmy, který zdůvodnil, že navýšení ceny je naprosto v pořádku a cena je perfektní, což otevřelo tomu nákupu dveře. A vše, co se udělalo předtím, se zahodilo. Nic nadstandardního nemohlo zvýšit cenu o miliardu,“ komentuje zakázku Štefec. (ZDE)

Ministerstvo se brání

Ministr Lubomír Metnar ale jakékoli pochybení odmítá, připouští pouze špatnou komunikaci na vládě. “Když ministerstvo předkládalo loni v únoru informaci o nákupu systémů vládě, uvádělo podle něho předpokládanou hodnotu 780 milionů korun. „Částka vycházela z marketingového průzkumu z let 2014 a 2015 a neodpovídala reálné ceně v místě a čase obvyklé v současné době,“ řekl ministr s tím, že celou kauzu považuje za důsledek konkurenčního boje. (ZDE)

Pochybný znalecký posudek

Náměstek ministerstva obrany pro vyzbrojování a akvizice Filip Říha trvá na tom, že cena nákupu je odpovídající: “Cena, která je uvedená ve smlouvě, byla ověřena nezávislým znaleckým posudkem a já jsem v procesu, který probíhal minulý rok, neshledal žádná pochybení mého týmu,“ řekl.

Jenže právě znalecký posudek, který posvětil vystřelení ceny o miliardu nahoru, je více než sporný. Vypracovala jej totiž nevýznamná firma Cetag z Prahy-Žižkova, které na svých webových stránkách neuvádí žádné reference, ani žádnou zkušenost s radary. (ZDE)

Do kauzy se vložil i premiér Babiš a žádal po ministrovi vysvětlení. Víceméně se ale za obchod postavil: “To, že byly nakoupeny napřímo, je kvůli tomu, že to je jedinečná česká technologie. Takové radary nikde na světě nejsou,“ řekl ve čtvrtek novinářům v Izraeli.

Není radar jako radar

Jak premiér Babiš, tak některá média se ale v označení mýlí. Vera NG není aktivní radar, ale pouze pasivní sledovací systém, který dokáže zachytit signály, které vysílá někdo jiný. Takový vojenský záznamník. Jedná se tedy o technologicky výrazně jednodušší zařízení než radar. (ZDE)

Přesto je jedna souprava od ERA výrazně dražší než vysoce profesionálně hodnocený izraelský 3D radar MADR. Za 8 radarů, na které uzavřelo ministerstvo smlouvu s Izraelci na sklonku minulého roku, zaplatí 3,5 miliardy korun. (ZDE)

Poslanci se bouří

Tak výrazný rozdíl v ceně považuje za skandál považuje i předsedkyně výboru pro obranu Poslanecké sněmovny Jana Černochová. „Pátého února bude zasedání výboru, máme na programu bod k akvizicím. Budu chtít, aby nám ministr Metnar mimo jiné objasnil i nákup těchto radarů. Musíme se na to pořádně podívat,“ řekla. (ZDE)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …