Jaroslav Michal: Zdravotní pojišťovny stokrát jinak…

09.03.2015 16:18

Na trhu „se zdravím“ se v poslední době nechtěně prosákla tajně připravovaná fúze dvou zdravotních pojišťoven. Tato příprava na fúzi sice byla později dementována, ale to se už tak v našich podmínkách, když je někdo přistižen, dělává. Už jenom to, že byla připravována tajně, vyvolává spekulace o smysluplnosti všech důvodů, které k tomu vedly. Zakažte živelné slučování zdravotních pojišťoven, vyzvali členové Kontrolního výboru Poslanecké sněmovny ministerstvo zdravotnictví.

Jaroslav Michal: Zdravotní pojišťovny stokrát jinak…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Pojišťovny by podle nich fúzovat neměly, pokud jim nehrozí naprostý krach a není tudíž ohroženo proplácení poskytování zdravotní péče pojištěncům. Obdivuhodné. Poslanci, členové moci zákonodárné vyzývají ministra zdravotnictví, člena moci výkonné, aby zakázal to, co oni mohli dávno podchytit v legislativě, kterou schvalují. Poslanci tak živelně reagovali na chystané spojení dalších dvou zdravotních pojišťoven, České průmyslové zdravotní pojišťovny, která vzešla z původní pojišťovny Agel, a Revírní bratrské pokladny. To všechno je důsledek onoho tajně připravovaného procesu.  Správní rada Revírní bratrské pokladny tuto fúzi měla projednat už pátého března na svém tajném zasedání. Opět tajném! Po zveřejnění v médiích ale radní od záměru couvli. Dostali strach. Z čeho? Co je špatně? Ohradil se i údajný iniciátor této akce třinecký miliardář Tomáš Chrenek, který pojišťovnu Agel před osmi lety zakládal. Rozpínavost miliardáře Chrenka v tzv. „bílém byznysu“ je zřejmá, provozuje jedenáct nemocnic a další zdravotnická zařízení, včetně firmy na distribuci léků a zdravotnického materiálu. Kruh se tak uzavřel a posílení tohoto holdingu o další, navíc dobře fungující a ziskovou zdravotní pojišťovnu by jistě přišlo vhod. Roční obrat České průmyslové zdravotní pojišťovny činí v současnosti 24 miliard Kč. Po fúzi s Revírní bratrskou pokladnou by to bylo 35 miliard Kč. Navíc by se tato zdravotní pojišťovna stala druhou největší pojišťovnou po VZP. Na severní Moravě by co do počtu pojištěnců získala téměř monopol a vymazala by tak VZP z mapy tohoto kraje. Pravidla byznysu jsou neúprosná. Co je na „bílém byznysu“ tak přitažlivého? Jsou to peníze nás všech, které ze zákona plynou do zdravotních pojišťoven měsíc co měsíc.  

Vraťme se však k oné tajemnosti celého toho počínání. Vyšlo najevo, že materiál, který byl připraven pro jednotlivé členy Správní rady RBP, byl podvodný. Zaštiťoval se celou řadou argumentů, které podporovaly onu výhodnost spojení, avšak v rámci prosáknutí tohoto aktu na veřejnost se ukázaly jako nepravdivé. Nejde jenom o argumenty ekonomické, které byly zavádějící, ale hlavně ideové a politické. Materiál se zaštiťoval celou řadou jmen z veřejného a politického života, včetně jmen dvou hejtmanů a vysokých odborářských funkcionářů, kteří o záměru sloučení neměli ani potuchy. Je to pokus o vysoce nestandardní řešení, ať už se na to člověk podívá z jakékoliv strany. A tak by to také mělo být klasifikováno. Je to nekalá hra s penězi pojištěnců, kteří si měsíc co měsíc platí zdravotním pojišťovnám na svoje zdraví. Je to impuls pro orgány činné v trestním řízení, aby zhodnotily, zda nebyl porušen zákon. Je to varování pro moc zákonodárnou i výkonnou, pro poslance i ministerstvo zdravotnictví, aby posoudili, zda vůbec mají ještě dostatečnou kontrolu nad našimi penězi. Je to impuls pro nás pro všechny, abychom nebyli pouze ovcemi, které přispívají na nekalý byznys někoho, kdo nás nemá zájem léčit, ale kdo na nás chce pouze vydělávat. Je to situace, kterou je nezbytné řešit.

A tak se řeší. Bylo jenom otázkou času, kdy někdo z politické scény zareaguje tak, jak zareagoval lidovecký poslanec Ludvík Hovorka.  Navrhnul, aby schvalovací právo při slučování zdravotních pojišťoven měla výhradně vláda, nikoliv správní rady jednotlivých pojišťoven. To bychom to tedy zcela určitě vyhráli. Ode zdi ke zdi. Co je to vlastně ten trh a konkurenceschopnost v jednotlivých oborech a odvětvích? Ptáme se pana poslance. Je opravdu nutné zničit dvacetiletou práci oborových pojišťoven na své vlastní svébytnosti, tak jak to vláda před onou dobou určila? Je opravdu nutné s jedním neprůhledným jednáním jednoho miliardáře vylít i dítě, které se tu dvacet let klubalo a vytvářelo pojištěncům podmínky k proplácení poskytované zdravotní péče? Myslím, že to nutné není a že i panu poslanci to jistě dojde. A bude se spíše věnovat legislativním podmínkám, které je potřeba upravit pro to, aby případní vykukové „nevykoukali“ peníze z našeho zdravotního pojištění.

Jaroslav Michal

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…