Jaroslav Šonka: Odmítání jinakosti

24.05.2015 18:32 | Zprávy

Tak se z debat v Bruselu dozvídáme, že tu nechceme nějaké cizince. Pravda, mohli by mezi nimi být teroristé, ale ti s přístupem na jakékoli území a kdykoli nemají potíže. Zatímco opravdoví uprchlíci potíže mají a primární otázkou pro ně je přežití.

Jaroslav Šonka: Odmítání jinakosti
Foto: Archiv
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Ovšem česká pozice vůči cizincům se projevuje na každém kroku i v mnohem nevinnějších souvislostech. Jedna mladá Němka se rozhodla proniknout do tajů češtiny a udělala za půl roku i podstatné pokroky.

Jako studentka univerzity Karlovy se činí, má výuku, sama dává k dispozici svou němčinu, a má i semestrální jízdenku na veřejnou dopravu.

Je to mladá holka a jednou si tuhle jízdenku zapomněla doma. A hned na ni skočili revizoři. Jako postarší člověk mám permanentku a s revizory nemám potíže. Jen je sleduji. Někteří jsou příjemní a solidní, ale viděl jsem už i nezdvořilé kontroly Japonců, kteří několik hodin po příletu sice jízdenku měli, ale nevěděli kam a jak ji strčit. Zaplatili pokutu.

Zmíněná mladá německá studentka svou češtinou vysvětlovala revizorům, že jízdenku má doma. Oni jí sdělovali, že to dají na ústředí, což ona považovala za nějaké udání na policii. A prý okamžitým zaplacením osmi set korun si vykoupí svobodu. Po čtvrt hodině nátlaku podlehla a zaplatila.

Když jsem s ní celý případ zrekonstruoval, doprovodil jsem ji na centrálu Dopravních podniků. Tam zjistili, že jízdenku opravdu má, a ta platí, a tedy pokutu zaplatit neměla. Vysvětlovali, že svou jízdenku měla s papírem revizorů přinést a pokuta by se snížila na padesát korun.

Okamžité zaplacení ovšem podle další korespondence vede k tomu, že celý proces okamžitě končí, neboť, cituji, „ …proti přirážce zaplacené na místě kontroly není odvolání“. To jí napsali z ústředí po malé stížnosti. Revizoři jí přesně toto nevysvětlili. Hlavně že máme v systému odvolání pro lidi Rathova typu.

Mladá dáma, která naši zemi obdivuje, si už užila i některých našich problémů. Idylický obraz země z jejího pohledu trochu pobledl. Ale poměr Čechů k cizincům je na tomto jednoduchém případě jasně vidět.

Jak říkal Bolek Polívka k Chantal Pullain: „Neumí česky“. A teď by sem měli přijít ještě nějací uprchlíci! Vedoucí politici, včetně hlavy státu, přeci několikrát vyzdvihovali přednosti národního státu, do kterého cizinci přijíždějí, jen aby vydávali peníze.

Jak komunikace s jinakostí přispívá k rozhledu a vzdělání, o tom moc nediskutujeme. K analýze historie druhé světové války či Islámu se i ve velkých médiích připojují i agresivní ignoranti. O tom, jak je nutné rozlišovat, jak mezi Němci, tak mezi muslimy, moc příspěvků nenajdeme. Odborně se tomu říká xenofóbie a lidově platí průpovídka „smrádek, ale teploučko“. Chceme být takoví? 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Aleš Dufek byl položen dotaz

Přemýšlíte, proč jste nevyhráli?

Napadlo vás, že si za to můžete jen a jen sami, tím, jak všechny hned urážíte, jak o sobě mluvíte jako o těch jediných demokratech a jak jsou jen ty vaše názory správné? Logicky se to dotýká pak každého, kdo má jiný pohled na věc než vy a dá pak hlas někomu jinému, i když třeba s řadou věcí, co pros...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Alena Maršálková: Volební studio na ČT24 hodinu před vyhlášením výsledků

11:21 Alena Maršálková: Volební studio na ČT24 hodinu před vyhlášením výsledků

Zpracovat analýzu živého vysílání volebního studia, kdy několik hodin netrpělivě čekáme na výsledky …