Jaroslav Štefec: Do umění politika nepatří

30.05.2018 9:49

Dočetl jsem se na Novinky.cz, že Ukrajina vyzvala cestou svého velvyslance Českou republiku ke zrušení koncertu jedné z největších současných světových klavíristek ukrajinského původu, Valentiny Jevgeněvny Lisicoj, na festivalu Dvořákova Praha v pražském Rudolfinu.

Jaroslav Štefec: Do umění politika nepatří
Foto: Facebook
Popisek: Jaroslav Štefec

Tato v ukrajinském Kyjevě narozená umělkyně s americkým občanstvím (a jak ve všech případech zlodějen, znásilnění a brutálních napadení holandskými turisty jinak vysoce korektní Novinky.cz neopomněly podotknout, "etnická Ruska") totiž podle ukrajinské ambasády šíří nenávist a agresi.

Čím že se to provinila? Koncertovala v několika městech, které jsou nyní součástí takzvané Doněcké lidové republiky a vyjádřila se pozitivně o humanitární pomoci Ruska jejím válečnými operacemi těžce souženým obyvatelům. Ukrajinský velvyslanec Perebyjnis na to konto prohlásil, (cituji) "Rudolfinum je natolik slavná a renomovaná instituce, že koncert pianistky, která se diskreditovala ve světě jako jedna z mluvčích ruské propagandy a podporovatelka ruské agrese proti Ukrajině, se zdá být, podle mého názoru, hodně pod úroveň největší české hudební scény a určitě neprospěje její autoritě."

Budiž čest a sláva pořadatelům prestižního pražského festivalu, že se poklesu úrovně fesivalu vystoupením Valentiny Lisicoj rozhodně neobávají a politické názory americko-ukrajinské klavíristky jsou jim ukradené. Umělecký festival Dvořákova Praha podle nich (i podle mě) není místem pro uplatňování postihu za politické názory (jak zdůraznili) kohokoliv.

Čert vezmi velvyslance, je jen hlásnou troubou vlády své země a je za podobné plky placen. Co mě ale skutečně zarazilo, je informace o jakési podivné "občanské iniciativě" v ČR žijící Ukrajinky a autorky internetové petice za zákaz vystoupení Lisicoj, jisté Galiny Andrejcivové. Ta tvrdí, že "vystoupení skandální klavíristky bude urážkou nejen pro Ukrajince žijící v Česku, ale i pro samotné účinkující a hosty festivalu Dvořákova Praha," a dodává, že podpisy pod její petici sbírají "běžní Ukrajinci žijící v ČR", kteří souhlasí s tím, že "výzvy k násilí a xenofobní názory umělců, jaké prezentuje Valentina Lisicaja, by se neměly tolerovat."

Rozumím tomu, že v ČR oficiálně žije téměř 120.000 Ukrajinců. ČR jim poskytuje právo na pobyt, práci a základní sociální pomoc, vyplývající z jejich statutu. Dobrovolně a bez větších problémů. O to více mě zarážejí snahy Ukrajiny i zde žijících Ukrajinců zasahovat do vnitřních záležitostí naší země. Místo vděku, protože ten je tady rozhodně na místě, můžeme čekat nejprve petice, a pak co? Když neustoupíme, budou to demonstrace? Ukrajinské vlajky se už ostatně pravidelně objevují na všech akcích pořádaných "kavárnou" proti prezidentovi, vládě, shromážděním vlastenců, některým poslancům a podobně. Co to vlastně má být? Cenzura diktovaná ze zahraničí? Myslím, že máme dost starostí s pokusy organizovanými bruselskou administrativou a různými "donátory" všelikých lidskoprávních neziskovek.

Tak trochu z toho začíná jít strach. Neměla by se těmito aktivitami začít zabývat BIS a policie? 120.000 lidí je sakra velká síla. AČR má cca 7.000 bojeschopných vojáků, z nichž dost významná část je v zahraničí, a maximum policistů, které je schopna vláda dát jednorázově a (velmi) krátkodobě dohromady z celé republiky nebude větší, než nějakých 10 až 15.000 lidí. A to jsem ještě velký optimista. Přitom už teď je naprosto jasné, že pokud Lisicaja v Praze vystoupí, pokusí se podporovatelé Andrejcivové uspořádat podobné ostudné představení, jaké předvedli na koncertu Alexandrovců. Jsem zvědav, jak tomu budou pražská městská a státní policie čelit. Možná to nechají prostě "vyhnít". Ale v tom případě cokoliv se stane, jde na vrub vedení města a velení pražské policie. Nelehký úkol, a nevděčný. Ale nutný, protože vyděračům se neustupuje.

Podle mě nikdo netuší, co by bylo potřeba dělat k zajištění zákonnosti a pořádku, kdyby se v Praze rozjelo něco jako masové protesty Turků v Německu při příležitosti tureckých voleb. A to se nemusí týkat jen Ukrajinců, o nichž se stejně domnívám, že jim jsou v naprosté většině jak politické hrátky jejich aktivistů, tak vystoupení Lisicoj naprosto ukradené. Co je podstatné, je mínění lidí, kteří rozumí umění a tvrdí, že do do něho politika nepatří. Hluboce s nimi souhlasím, zejména pod dojmem politické agitky brněnského divadla Husa na provázku.

Nedomnívám se, že by poslech vyrtuózního klavírního přednesu děl Chopina nebo Franze Schuberta americko-ukrajinské umělkyně její posluchače a hosty festivalu jakkoliv urážel, stejně jako se nedomnívám, že by v někom podnítil xenofobní nebo násilné sklony. Spíše naopak. Zato se domnívám, že je třeba neprodleně dát jasně a nekompromisně najevo, že ČR není ochotna si nechat od kohokoliv diktovat, jaké umělce mají či nemají čeští občané poslouchat a jaké názory máme zastávat. Od nikoho.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…