Jaroslav Židlický: Václav Klaus a vaječná krize

18.03.2012 15:30

V Čechách vypukla vaječná krize, cena jednoho kusu vajíčka vystřelila v tomto týdnu k hranici až sedmi korun. Občan při pohledu do regálu nevěřícně kroutí hlavou. Skutečností tak zůstává fakt, že od roku 1989 je to největší potravinová krize a navíc u tak obyčejné komodity jako je vajíčko.

Jaroslav Židlický: Václav Klaus a vaječná krize
Foto: dogmtnfarm.com
Popisek: Vejce, kam až vyšplhá jejich cena?

Dovolím si v této souvislosti připomenout, že v době těsně před rokem 1989, tedy v době ještě centrálně řízené plánované ekonomiky jsme byli ve výrobě potravin zcela soběstační a vajec bylo na trhu dost a za dostupnou cenu.Pamětníci mi dají jistě za pravdu.
 
Kde však hledat příčiny dnešní současné situace s vajíčky a kdo  je za tento stav odpovědný. Jde o selhání všemocné ruky trhu, či ministerstva zemědělství řízeného diletanty? Pan prezident má ve věci, jako ostatně vždy, hned a úplně jasno. Posuďte sami.
 
Podle jeho názoru je na vině EU permanentně ovládaná levicí, z čehož vyplývá nepřetržité pošlapávání trhu a proto i růst cen vajíček.V této souvislosti za hlavní příčinu skokového zvýšení cen vajíček u nás  považuje pan profesor, jak jinak, nemístný  zásah EU do velikosti klece pro slepice. Rovněž se domnívá, že ke skokovému zvýšení cen přispěl i několikatýdenní mráz, kdy slepice nenesly.
 
Každý chovatel slepic a nemusí to být zrovna profesor ekonomie, vám potvrdí známou zkušenost. V zimním období nesou méně vajec všechny slepice bez rozdílu, ať jsou to slepice z klecových, či volných chovů. Navíc je známo, že haly klecových chovů slepic mají řízenou atmosféru ( světelný a tepelný režim) a i dítě školou povinné ví, že roční období se přeci střídají.V zimním období prostě a to každoročně, klesá produkce vajec, v klecových chovech o cca 10% ve volných chovech je to víc, záleží na kvalitě zateplení kurníků.Tato každoročně se opakující skutečnost není a nemůže být považována za  příčinu letošního předvelikonočního cenového šoku a nesmyslně vysoké  současné ceny vajec na domácím trhu.
 
Pan profesor nám bohužel, ve své ohnivé kritice levicí ovládané EU, opomenul vysvětlit to zásadní. Proč nezaznamenal německý trh s vejci též skokový nárůst ceny, vždyť přeci onen nemístný zásah do velikosti klece postihl německé chovatele slepic, stejně jako ty české. Ministr zemědělství Petr Bendl se spokojil s jednodušším vysvětlením -  za nic on osobně, ani MZVž nemůže.
 
Nebude pravděpodobnější vysvětlení spíše v tom,  že v Německu, jako v ostatních asi 15 zemích EU, rychle zareagovali na změnu legislativy a nečekali až nařízení z roku 1999 začne letos, po dlouhých třinácti letech, platit. A nelze opomenout i vliv letošního dramatického zvýšení sazby DPH pro potraviny. To jsou však nepopulární fakta, které jsou zřejmě pod rozlišovací schopností pana profesora. Vajíčková krize totiž v plné nahotě odhalila kolosální nekompetentnost vedení ministerstva zemědělství, to opět jenom dokázalo, že není schopné resort efektivně řídit a to navzdory veřejné podpoře samotného Václava Klause.
 
Občané se tak mohli na vlastní oči  přesvědčit, že  dogmatická a do nekonečna opakovaná víra páně profesora a jeho učenlivého žáka Bendla v všemocné účinky působení neviditelné ruky trhu tentokrát s vejci, sama o sobě dostatek vajec a jejich dostupnou cenu nevykouzlí.
 
Publikováno se souhlasem vydavatele.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla