Jaroslava Jermanová: 100 dní nového ministra kultury. Velká slova, ale malé skutky

05.04.2022 11:59 | Komentář

Komentář stínové ministryně kultury vlády hnutí ANO Jaroslavy Pokorné Jermanové k prvním sto dnům vlády ministra kultury Martina Baxy.

Jaroslava Jermanová: 100 dní nového ministra kultury. Velká slova, ale malé skutky
Foto: Středočeský inovační centrum
Popisek: Jaroslava Pokorná Jermanová

Prvních sto dní vlády Martina Baxy nad českou kulturou přineslo hodně rozčarování. Programové prohlášení a realita, to jsou dvě různé planety. Sliby se přetavily ve výmluvy na nedostatek financí. Plzeňský politik na celostátní scéně neobstál a jediné, co dokázal je znechucení kulturní obce. 
 
 
Ale konkrétně. Martin Baxa před svým ministrováním kritizoval své předchůdce za to, jak přistupují k živému umění a jak je nutné zvýšit podporu regionů. Nyní musíme, bohužel konstatovat, že podpora obou důležitých součástí kulturního dění se za jeho panování výrazně zhoršila. Peníze, které pro tyto účely měly být určeny, se citelně krátily, takže ve výsledku regionální i živá kultura jsou odsouzeny k živoření.
 

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí
Potlesku na otevřené scéně se ministr Baxa nedočkal ani poté, co zařízl jakoukoliv šanci na růst finančního ohodnocení pracovníků v kultuře. Stalo se tak i s vědomím faktu, že tito lidé už dříve nebyli dlouhodobě nijak štědře odměňovaní. Sice se jim v uplynulých letech dle možností přidávalo, ale například ve srovnání se školstvím byli stále těmi chudšími příbuznými. Snahy o hledání kompromisu na tripartitě navíc úplně selhávají. S lidmi z kultury se Martin Baxa ani nesnaží najít společnou řeč, jednání se zástupci zaměstnavatelů a zaměstnanců bere jako nutné zlo a shlíží ke svým partnerům z ministerské výšky jako na nějaká nezajímavá „zájmová sdružení“. Když se ptám na pocity z jednání s ministrem, tak nejčastěji slyším slovo „arogance“.
 
Ministr se vytrvale vymlouvá, že nejsou peníze ve státním rozpočtu a odvolává se přitom na předchozí vládu a její údajné rozhazování. Zapomíná přitom, že něco před volbami sliboval s vědomím, do jaké situace jde. Není možné něco říkat a potom se na to s výmluvami vykašlat. Baxou předložený rozpočet pro kulturu je naprosto nesourodý, postrádá jakoukoliv systematickou podporu čehokoliv. Podlamuje veškeré iluze o tom, že by se snad snažil přilákat do sektoru finance z více zdrojů. Zdá se, že vůbec nepochopil roli kultury. Výdaje na kulturu nejsou, a už z podstaty nemohou být, ve všech případech finančně výhodnou investicí. Takovou ambici mohou mít snad jen některé mainstreamové projekty. Kultura je však o různorodé, svobodné a kreativní umělecké tvorbě. Peníze do ní vložené se vracejí v podobě uchování národních hodnot a také, v neposlední řadě, ve vzdělanosti národa. Kultura má sloužit jako reflexe společnosti, namísto toho se stává jen dalším místem vykazování efektivity a kvantity.
 
Současnému ministerstvu kultury schází vize. Tvořit, to neznamená pouze produkovat, jak to předpokládá současný systém financování a řízení kultury, ale i zkoumat, pochybovat, připravovat se, odpočívat a promýšlet zpětnou vazbu. Ministerstvo kultury by mělo vytvořit prostor pro rozvoj smysluplné a důstojné tvorby. Mělo by být vsazeno do systému dlouhodobého koncepčního financování, a nejen nahodilému rozhazování zrníček ve smyslu „tomu dala, tomu ne“. Nejen tvůrci, ale i administrativních pracovníci a ostatní zaměstnanci v kultuře si zaslouží důstojné finanční ohodnocení a sociální zajištění. Stát by rozhodně neměl nechat padnout ani tradiční instituce v době, kdy spolufinancují z veřejných peněz vyloženě komerční subjekty. 
 
 
Novému ministrovi se zrovna nepovedlo ani ustálit těžce budovanou rovnováhu mezi tzv. zřizovanými kulturními institucemi (zřizovateli jsou například kraje nebo obce) a soukromými. Zaměstnanci zřizovaných institucích byli v době covidu na tom o něco lépe, měli přeci jen určitou míru jistoty. To se pokoušela vybalancovat podpora soukromých institucí z covidových programů. Paradoxně, nyní, kdy jsou opatření rozvolněná, se budou muset „veřejné“ instituce zavírat, případně budou muset omezovat svoji činnost, protože stát a samosprávy nebudou mít na jejich financování prostředky. 
 

Anketa

Jste pro odstřižení se od ruských dodávek plynu a ropy?

94%
hlasovalo: 65325 lidí
Tragickým omylem je také seškrtání investic do kulturních stánků jako je Nová scéna Národního divadla nebo nový koncertní sál v Ostravě. Na modernizaci kulturních institucí a digitalizaci musíme v globále také zapomenout, protože na to nebudou peníze.
 
Dalším „úspěchem“ Baxova vedení je legislativa. Ani zde aplaus u kulturní obce nezískává. Ministr potichu chystá zákon o tzv. veřejné kulturní instituci, který z ředitelů těchto institucí dělá prakticky neomezené a neodvolatelné vládce.
 
Takže, abych to shrnula. Nynější vládní představitelé s oblibou vystavovali dřívějším vládám opoziční vysvědčení. Udělala jsem si takovou malou anketu mezi představiteli kulturní obce, jakou známku by dali ministru Baxovi za prvních sto dní jeho vládnutí. Z jednotlivých známek nevyšlo nic lepšího než čtyřka. Nedostatečnou nedostal jen proto, že je stále ještě naděje, že se polepší.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

15:49 Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

Minulý čtvrtek jsem si pustil, tak jako každé ráno při cvičení, ČT24 a vyslechl jsem mj. vysvětlení …