Jiří Baťa: Kam se podělo 28 amerických vojenských lékařů a sester?

10.02.2021 14:37

Do Česka přijede bojovat s koronavirovou pandemií 28 vojenských lékařů ze Spojených států. Pomoc zdravotníků z USA z Texasu a Nebrasky dohodl s americkým velvyslancem Stephenem B. Kingem vicepremiér a šéf ministerstva vnitra Jan Hamáček (ČSSD). (iROZHLAS, 21. 10. 2020)

Jiří Baťa: Kam se podělo 28 amerických vojenských lékařů a sester?
Foto: archiv Jiřího Bati
Popisek: Jiří Baťa

Příští týden do Česka dorazí na pomoc 28 vojenských lékařů ze Spojených států. Půjde o členy Národní gardy ze států Nebraska a Texas. Se zvládáním epidemie koronaviru pomůže v České republice nakonec sedm amerických vojenských zdravotníků. Šest jich dorazí v polovině listopadu, jedna Američanka je v ČR již od neděle. (Novinky.cz, 6. 11. 2020)

V Česku už je šest amerických vojenských lékařů a sester, kteří budou v tuzemsku pomáhat s péčí o pacienty s nemocí covid-19. (Aktuálně.cz, 12. 11. 2020)

To je jen malá ukázka pozoruhodných informací z několika českých zdrojů, které v daný čas měly povzbudit občany ČR v krušné době pandemické, neboť Velký bratr (rozuměj USA) nám na pomoc v boji s koronavirovou pandemií poslal, kolik že vlastně vojenských lékařů? K tomu se hned dostaneme, ale ze slušnosti je potřeba poukázat na invenci pana vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka, který se zasloužil o to, aby k nám tito vojenští lékaři z USA v nebývalém počtu 28 lékařů byli vůbec vysláni!

Anketa

Který z lídrů sněmovních stran ve vás vzbuzuje největší důvěru?

39%
0%
1%
45%
3%
hlasovalo: 28554 lidí

Řeknete si, tak to už potom bude úplná brnkačka, s pandemií zatočíme, když se do toho vrhne všech 28 lékařů! Smůla, nevrhne, tedy alespoň ne všech 28 lékařů, neboť jak se o něco později dozvídáme, do Česka jich dorazilo jen 7 (slovy sedm). Ostatně z jedné výše uvedené informace se lze také dočíst, že v Česku už je pouze šest amerických vojenských lékařů a sester, což jaksi „neštymuje“ z prvotními údaji o počtu 28 lékařů. Tato skutečnost evokuje otázku, kolik z toho počtu 28 je lékařů a kolik sester? Lze totiž předpokládat, že lékař je lékař a zdravotní sestra je zdravotní sestra, a tedy ne lékař. Nicméně v Česku je, podle zmíněné informace, údajně 7 (slovy sedm) vojenských lékařů a sester. Navíc z jistých zdrojů prosáklo, že v Česku působí už jen jeden vojenský lékař, ti ostatní (šest lékařů a sester!) vzhledem k nevyužitým Letňanům prý údajně odcestovali zpět do USA.

Tak to bychom měli. Nicméně, pokud máme po ruce víno, nalijme si, jak se říká, čistého a zkusme si tuto „bratrskou“, notabene vojenskou pomoc z USA trochu zrekapitulovat. Předně, ten počet 28 vojenských lékařů, ze kterého mj. nevyplývá, kolik je lékařů a kolik sester, vzhledem k situaci práce neschopných lékařů, sester a zdravotnického personálu v ČR je naprosto marginální, naprosto nic neřešící. Jediné, co z toho vyplývá, je (zcela jistě nezištný) hrdinný počin pana vicepremiéra Hamáčka, že by nám v pandemii koronaviru měli či mohli pomoci američtí vojenští lékaři. Nepodařilo se, takže iniciativa pana Hamáčka byla něco na způsob „snaha byla, ale výsledek žádný“!

Vzhledem k nepředpokládaným okolnostem z bohulibé mise vojenských lékařů (a sester) z USA v pomoci v koronavirové pandemii sešlo, nelze se neptat, kolik nás tato „sranda“, nekoordinovaná snaha pana Hamáčka stála a zda tato „bratrská“ pomoc neměla třeba také jiný, než humanitární význam či poslání, neboť jak víme, jisté tendence a skutečnosti nasvědčují tomu, že USA po neúspěchu s radarem v Brdech mají i nadále zájem se v ČR vojensky etablovat. Neboli opět otázka: Přibylo jich do ČR 28, nebo jen 7, byli to skutečně vojenští lékaři a sestry? Pokud údajně odcestovali, odcestovali skutečně, nebo jen jako?

Vrátíme-li se k původní záležitosti s účastí amerických vojenských lékařů na pomoci v boji proti koronavirové pandemii, pak nezbývá než konstatovat, že dobrá vůle a snaha pana Hamáčka bohužel vyšla naprázdno, přestože by dnes byli tito lékaři užiteční třeba v nemocnici v Chebu či jinde, kde lékaří evidentně chybí. Ale také dost možná tito „lékaři“ dnes plní jiné (možná nelékařské) úkoly, které možná nejsou o nic méně důležité. Je jenom otázka, jaké a pro koho?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.