Jiří Baťa: Tolerance „vodsaď-pocaď“!

28.03.2019 8:39

V poslanecké sněmovně muselo být při projednávání dvou upravených zákonů patřičné dusno. Novela občanského zákoníku předpokládá, že homosexuálové by měli v manželství stejná práva a povinnosti, jako mají v manželství žena a muž. Nynější registrované partnerství by jako institut zaniklo. To ani náhodou!

Jiří Baťa: Tolerance „vodsaď-pocaď“!
Foto: archiv Jiřího Bati
Popisek: Jiří Baťa

Cílem návrhu druhého, v podstatě konkurenčního ústavního zákona, je podle jejich předkladatelů doplnit ochranu rodiny o ochranu jednoho ze základních prvků úplné rodiny, za který pokládají manželství muže a ženy. 100% souhlas!

Jedním ze základních prvků nároků, které si homosexuálové dávají do štítu, je hodně preferovaná tolerance. I ta však má své hranice, kvůli toleranci nelze popřít a zadupat do země tisícileté tradice ve vývoji společnosti, spočívající na soužití muže a ženy, vytvářející rodinu, tedy na společném životě muže jako manžela a otce, ženy jako manželky a matky, kteří pak ve společném soužití na bázi samce a samice, jak je vývojem zformovala příroda, zplodili potomky, tedy své děti. Jsou toho snad schopni také lesby nebo homosexuálové?

Není pochyb o tom, že jak se říká, příroda je a ještě dlouho bude ne zcela probádaná. O přírodě se říká, že je nejen nevyzpytatelná, že dělá divy, ale také, že s nadsázkou dělá i zázraky. Ne vždy jsou všechny ty pozoruhodnosti pozitivní, o čemž se můžeme v poslední době přesvědčit takřka denně.

K těm méně pozitivním, resp. negativním, patří také různé či mnohé anomálie jak v přírodě samotné, tak na živočiších a zvířatech a bohužel také na lidských bytostech. Pokud jsou těmito anomáliemi postiženi lidé, je na zdravých spoluobčanech, aby jejich anomálii, v daném případě sexuální odlišnost, tolerovali. Myslím, že tomu v naší společnosti tak je, dokonce si myslím, že až přespříliš. Nabízí se ale otázka, zda také na druhé straně, tedy u homosexuálů a leseb, stručně řečeno občanů tzv. LGBT, je rovněž dostatečná tolerance?

Občanská společnost s vědomím, že proti z dřívějších „i“ ideologických důvodů, kdy byla homosexualita z přesně neuvedených důvodů považována za nemoc a tehdejší společnost takto postižené lidi formálně společensky diskriminovala, se dnes k těmto lidem, jak je výše zmíněno, chová s naprosto dostatečnou tolerancí. Proto mne překvapují slova bývalé ministryně obrany Karla Šlechty, sorry jako, Karly Šlechtové, která na adresu paní poslankyně SPD Jarošová vyslala „hromy a blesky“ když jí vzkázala, že „Takový svazácký projev už jsme tady dlouho neslyšeli. Vzhledem k tomu, že tady bylo přirovnáno ponížení LGBT komunity k pedofilům a zoofilům, tak bych chtěla požádat paní poslankyni, aby si to v sálu parlamentu odpustila. Jednak jste urazila spoustu lidí této země, ale urazila jste i mě, protože já do té komunity patřím!“ Není to tak trochu latentní forma vyhrožování? Kde je z její strany nějaká tolerance k názoru jiného? Apropó, Karla Šlechtová zmiňuje „svazácký projev“, kolik toho asi ve svých 41 letech ví o svazácích, že se ohání způsobem jejich projevu? Že by snad studovala historii ČSM? Hlavně se že otřela.

Osobně nevidím ve vyjádření paní poslankyně Jarošové nic nactiutrhačného a naopak s ním souhlasím. Chápu, že se K. Šlechtové mohla dotknout zmínka o obavách paní poslankyně Moniky Jarošové, že by mohlo uzákonění sňatků homosexuálů také třeba někdy vést k legalizaci pedofilie nebo zoofilie. Pokud už dnes, nevím přesně kde, existuje manželství tří homosexuálů, proč se také neobávat, že někdy v budoucnu se o něco podobného, jak zmiňuje poslankyně Jarošová, nebudou někteří (úchylní) lidé domáhat také „svých“práv, jako se dnes domáhají příslušníci LGBT? A konec konců, paní poslankyně Jarošová řekla jen svůj názor. Že by se demokracie, lidská práva, svoboda slova a projevu u paní Šlechtové, coby členky komunity LGBT, neakceptovala? Máme-li ale takto chápat toleranci po vzoru paní Šlechtové, tak si jdu ještě ke kámošovi půjčit dvě ruce, abych mohl hlasovat proti uzákonění možnosti uzavírání „manželství“ osob stejného pohlaví.

Na jednání sněmovny se k projednávané záležitosti vyjádřila i poslankyně Věra Kovářová ze STAN. „Kdyby si mé vnouče našlo partnera či partnerku stejného pohlaví tak chci, aby mělo stejná práva i povinnosti!“ řekla plénu. Doporučoval bych, aby po dobu jednání sněmovny byl zakázán prodej alkoholu ve sněmovních barech, neboť někteří, či spíše některé poslankyně pak „tárajú také hlúposti“, jako blbka Kovářová. Kdyby ji manžel po jejím návratu domů dal pár „face(k) news“, ani bych se moc nedivil. Jen chci věřit, že těch rozumných politiků, co manželství homosexuálů nepodpoří, je ve sněmovně většina, i když zkušenosti ukazují, že o většině rozumných lze opravdu dost vážně pochybovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.