Jiří Kalach: Neplaťte daně - ČNB je vytiskne

18.11.2013 12:01

Otevřený dopis guvernérovi ČNB.

Jiří Kalach: Neplaťte daně - ČNB je vytiskne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Guvernér ČNB Miroslav Singer

Vážený pane Singere,

po přečtení Vašeho článku MF Dnes jsem se Vám rozhodl napsat tento dopis. Vaše slova o nekonečných zásobách papíru, který máte k dispozici pro tisk  české měny k nákupu Eura, tedy měny, která nemá jasnou budoucnost, mě upřímně děsí. Jinými slovy jste také vyslal signál a navrhl nové standardy „řeckého chování“, a to „Singerovo“ pravidlo č. 1: Neplaťte daně - ČNB je vytiskne.

Svým rozhodnutím jste „vytáhl“ z peněženek občanů a firem sta miliardy. Z makroekonomického hlediska, z hlediska deflace a z hlediska hospodářství je toto rozhodnutí naprosto nesmyslné. Doporučuji všem a i Vám si přečíst poslední vyjádření ekonoma Pavla Kohouta k tomuto. Vaše strašení deflací je nesmysl minimálně v současné chvíli.

Troufám si pochybovat, že zvýšení cen rozhýbe poptávku, a to při snižující se kupní síle obyvatel (v kupní síle jsme se dostali již i za Slovensko). Zde zřejmě platí „Singerovo“ pravidlo č. 2: Při snižující se kupní síle obyvatel zvýším poptávku po zboží a službách snížením hodnoty peněz.

To vstoupí do dějin! K intervenci jste přistoupil pro Vás v nejlepší dobu před Vánocemi a mezi vládami (většina z té současné bude zřejmě brát výplatu v Eurech, takže problém neřeší). V podstatě jste tedy zachránil vánoční výprodeje – gratuluji. Průmysl nepodpoříte, k tomu stačí oscilace okolo 25 Kč za Euro při exportu a současném importu potřebného zboží.

Dále Vás upozorňuji, že většina investic do průmyslu zapříčiní díky modernizaci úbytek pracovních míst. Trh práce tedy nerozhýbáte. Vaše rozhodnutí dále zhorší situaci v odvětvích jako je doprava, stavebnictví a další, které jsou v zoufalé situaci.

Způsobíte tedy zvýšení nezaměstnanosti. Vaše „cenotvorba“ povede k rapidnímu snížení životní úrovně a poklesu poptávky. Víte, že do střední třídy také patří učitel, který vydělá 15 tis. čistého nebo zdravotní sestra, která vydělá ještě méně. Ti zcela určitě nenakoupí osm ledniček a tři televizory. Spíše jeden topinkovač a v létě nepojedou do Splitu.

Poslední závažnou otázkou je, zdali jste jednal s péčí dobrého hospodáře? Za dobrou korunu jste nakoupil Euro, které navíc v té době ztratilo na hodnotě, a následně snížil cenu koruny. O kolik tedy vlastně přišel český stát na finančních prostředcích? Domnívám se, že Vaše činnost ve svých výsledcích poškodí hospodářství České republiky a její obyvatele. Dále se domnívám, že ČNB je sice ze zákona nezávislá, ale Vaše činnost jeví prvky činnosti závislé.

V Ústí nad Labem dne 14. listopadu 2013

Jiří Kalach
místopředseda HK ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…