Jiří Leschtina: Hra o pád šéfžalobce Pavla Zemana začala

14.11.2014 20:50

Před třemi lety nastupoval veřejnosti neznámý právník z haagského Eurojustu Pavel Zeman do funkce nejvyššího žalobce s jasnou vizí: Aby vyšetřování citlivých korupčních případů nadále nesměřovalo do ztracena pod nátlakem státní moci. To se mu také ke zděšení leckterých politiků podařilo.

Jiří Leschtina: Hra o pád šéfžalobce Pavla Zemana začala
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Teď jsme však svědky, jak se rozjíždí hra o jeho pád a to v režii ministryně za hnutí Andreje Babiše, který vstupoval do politiky s podobným protikorupčním étosem jako Zeman do vedení svého úřadu.

Než se Zeman ujal funkce, dal si jako podmínku, že bude mít volné ruce při tvorbě zákona, který posílí nezávislost státních žalobců na politicích. Takovou normu skutečně připravil a předal Nečasově vládě. Zákon však zmizel v chaosu pádu kabinetu a předčasných voleb.

Nyní Babišova ministryně spravedlnosti Helena Válková vyrukovala s vlastním návrhem zákona, který by naopak podřídil žalobce ministerstvu více než dosud. Samotného šéfa žalobců pak při sepisování normy odsoudila do role diváka.

K paragrafům, zbavujícím žalobce nezávislosti patří například zdánlivě liberální návrh, aby vedoucí státní zástupci byli vybíráni cestou veřejných soutěží. Daleko méně liberálněji pak vyznívá takový detail: ministr nemusí výsledek respektovat a může vybrat jiného v pořadí, jen musí sdělit vítězovi důvody, proč tak učinil.

A co se týče postavení nejvyššího žalobce, kterého dnes může vláda odvolat bez udání důvodů? 

V Zemanově návrhu může být zbaven funkce pouze kárným řízením. Válková kárné řízení ponechává, ale zároveň by ho mohl odvolat i kabinet za porušení povinností. Přitom ještě v první verzi, kterou představila v září, operovala pojmem závažné porušení povinností.

Ministryně v rozhovoru pro Lidové noviny ujišťuje, že k Pavlu Zemanovi nemá výhrady, které by ji vedly k úvahám o jeho odvolání. A dodává: „Bude–li návrh přijat, bude to on, kdo by měl připravit soustavu státního zastupitelství na tuto reformu.“ Jenže stěží si lze představit Pavla Zemana, jak uvádí do života přesný opak toho, co sám navrhoval.

Diskuse o osudu zákona je tedy i debatou o setrvání Zemana ve funkci. A protože Babiš nechává Válkové volné ruce, bude rozhodující, jak se k zákonu, který by přivodil nejen pád nejvyššího žalobce, ale i rozvrat fungujícího zastupitelství, postaví Babišovi koaliční partneři. Z ČSSD už zazněly nesouhlasné reakce. Brzy poznáme, zda sociální demokraté vstřícnost vůči Zemanově verzi jen nepředstírají podobně jako občanští demokraté před pádem své vlády.

Šéfžalobce varoval, že verze Válkové, by se mohla stát ničivou zbraní, pokud by se stal ministrem spravedlnosti někdo, kdo touží po tom mít moc a dostat státní zastupitelství do područí ministra.

Otázka, kterou by si měli klást ti zodpovědnější politici v koalici, zní, zda se v takové situaci již nenacházíme.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.