Jiří Leschtina: Když minulost pajdá za Babišem

31.01.2014 13:19

Zpráva z tisku: Šéf hnutí ANO Andrej Babiš zamířil hned první den coby vicepremiér a ministr financí do Bratislavy. Chystá se jednat se třemi slovenskými ministry, zároveň se dostaví i na soud. Ten řeší jeho spor s Ústavem paměti národa, který jej eviduje jako spolupracovníka Státní bezpečnosti.

Jiří Leschtina: Když minulost pajdá za Babišem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš, ministr financí

Ruku na srdce, dokázali bychom si představit ještě tak před dvěma lety, že budeme číst v novinách a na webech takovou zprávu? Kdyby nám tehdy někdo tvrdil, že místopředsedou vlády bude člověk, evidovaný jako vědomý a dobrovolný spolupracovník komunistické tajné policie, ťukali bychom si na čelo. Přesto teď přihlížíme i tomu, jak premiér na otázku, co případná Babišova prohra u soudu udělá s vládou, odpovídá, že to vládu nevykolejí, neboť jde o osobní věc pana Babiše. 

Asi skutečně bylo osobní věcí soukromého podnikatele Babiše, jak se srovnává se svou minulostí. Jenže když se stal členem Sobotkovy vlády a reprezentuje nás v nejbližším zahraničí, je to už věcí nás všech. 

Andrej Babiš trval a trvá na tom, že spolupráci nikdy nepodepsal a dokumenty o jeho stycích se Státní bezpečností jsou podvrh. Naproti tomu slovenští i čeští znalci archívních svazků StB tvrdí, že nebylo možné tak rozsáhlý materiál včetně podpisu zfalšovat. „Dá se zfalšovat dokument, nedá se zfalšovat systém. Není, možné, aby se zfalšovaly tři svazky, aby se to dělalo dlouhodobě, aby kontrola tak fatálním způsobem selhala,“ tvrdí badatel Radek Schovánek. 

Zároveň ale ani experti z Ústavu paměti národa při zkoumání Babišova spisu, nedošli k názoru, že by udával konkrétní osoby. Podle nich byl spíš pragmatik, který přijal fakt, že kariérní postup je spojen s členstvím ve straně, cesty do zahraničí s kontaktem s StB. 

Tady se potom nabízí zajímavá otázka: Co kdyby Andrej Babiš, namísto výmluv na zfalšovaný spis jednoduše přiznal, jak to bylo? Co kdyby se před vstupem do politiky postavil otevřeně k minulosti, nezpochybňoval svůj podpis, omluvil se za své pokleslé jednání? Je tak nepředstavitelné, že by veřejnost takový postoj přijala. Pak by skutečně hovořily v jeho prospěch argumenty, že po pětadvaceti letech lze i takové selhání vymazat. A je mnohem důležitější, s čím jako politik nyní předstoupí před veřejnost. 

Babiš nic takového neudělal, přesto uspěl ve volbách, jeho politická hvězda stoupá. Jeho kariéru nezastaví ani případný výrok soudu, že byl oprávněně evidován jako agent Bureš. Zřejmě by nepadla ani vláda, která na Babišovi stojí a musela vzniknout za cenu porušení zákona, jen aby do ní mohl vstoupit. 

Jak dlouho lze ale rozvíjet kariéru, na jejímž počátku leží stín zatemněné minulosti? Možná do okamžiku, kdy politik udělá vážnější chybu, kdy se ukáže, že nemůže splnit své populistické sliby. Pak minulost, jako v té Nohavicově písni, kulhavě vpajdá do pokoje a řekne: Tak mě tu máš.  

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.