Jiří Leschtina: Když v Kremlu sedí nepřítel aneb S kým máme tu čest

03.03.2014 21:04

Sobotkově vládě není co závidět. Jen se premiér a ministři nastěhovali do úřadů, ocitli se uprostřed geopolitické krize, jaká nemá obdoby od rozpadu Sovětského svazu. První reakce kabinetu na ruskou okupaci Krymu se ale novému vedení státu podařila.

Jiří Leschtina: Když v Kremlu sedí nepřítel aneb S kým máme tu čest
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Stanoviska ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka jsou přesně tím, co mělo zaznít. Jeho označení ruské agrese jako porušení mezinárodního práva a varování, že zítra může být obětí Kremlu někdo jiný, odpovídá zájmům státu, jenž má s Ruskem nejděsivější zkušenosti. 

Jednou věcí ale je okamžitá reakce na události, které se valí jako lavina. A něco jiného dlouhodobý, kritický postoj vlády vůči Putinově násilnickému režimu. Což nebude jednoduché poté, co česká politika v posledních letech jako by někdy Putina přímo povzbuzovala v představách, že dál patříme do sféry ruského vlivu.

Koneckonců, vzpomeňme na někdy až hysterický odpor dnešní vládní ČSSD vůči americkému radaru v Brdech, kdy právě Zaorálek byl jedním z ohnivých řečníků na demonstracích hnutí „Ne základnám.“ 

Teď se ale z Moskvy stává otevřený nepřítel, a pokud tam nedojde ke změně mocenských poměrů, bude muset být postoj vlády i prezidenta daleko jednoznačnější než dosud. Pryč jsou doby, kdy bylo možné jen tak přihlížet, jak prezident Klaus označuje Brusel za nové mocenské ohrožení, zatímco Rusko nazývá standardní demokracií a vyzdvihuje tamní privatizaci ekonomiky do rukou oligarchů. 

Vysoce aktuální otázky se vznášejí i nad současným Hradem, kde dál působí členové strany, která má blízko k ruskému Lukoilu. Ve světle posledních událostí se jeví jako absurdní, že by měl zůstat prezidentovým poradcem pro energetiku místopředseda SPOZ a šéf české pobočky Lukoilu Martin Nejedlý. Nebo že kancléřem dál zůstává bývalý předseda této strany Vratislav Mynář, který dodnes nemá bezpečnostní prověrku. 

Právě vnímání bezpečnostních zájmů státu se ve vztahu k Moskvě musí rapidně proměnit. Těžko mohou premiér a ministři dál přehlížet zprávy BIS, upozorňující na snahy Kremlu o vstup do české energetiky, což bývá provázeno, jak se píše v poslední zprávě „s neprůhlednými postupy, souvisejícími s úzkým propojením mezi ruskou státní administrativou a ekonomickými strukturami“.

Do burcujících souvislostí se tak dostávají otázky prohlubování naší energetické závislosti na Rusku, která by mohla gradovat ruským vítězstvím v tendru na dostavbu Temelína. 

Když chtěl maďarský komunistický předák Kadár varovat Dubčeka před Brežněvem a okupací Československa, ptal se ho: Opravdu nevíte, s kým máte tu čest?

Dnes jsme svědky, jak Putin při uchvácení Krymu uplatňuje Brežněvovu doktrínu omezené suverenity, jen hájení zájmů socialismu nahradil obranou ruských národních zájmů. A nikdo, včetně naší vlády už nemůže předstírat, že neví, s kým máme tu čest.  

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Jahn: Česká televize - Pospěšte! Privatizace veřejnoprávnosti začala!

14:42 Petr Jahn: Česká televize - Pospěšte! Privatizace veřejnoprávnosti začala!

Česká televize totiž outsourcovala službu nejveřejnoprávnější – ombudsmana. Jasně, vím že jsem Vás t…