Jiří Paroubek: 22. listopad 1963 - Vražda prezidenta Kennedyho v Dallasu

25.11.2023 12:26 | Komentář

Dnešní mladá a střední generace již vnímá jméno nejmladšího prezidenta Spojených států Johna F. Kennedyho jen jako politickou postavu z dávných časů. Nevědí nic o tom, že on a jeho nádherná manželka byly ikonami své doby. Těžko bych dnes hledal srovnatelné mediální a politické celebrity.

Jiří Paroubek: 22. listopad 1963 - Vražda prezidenta Kennedyho v Dallasu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Kennedy byl prezidentem tehdejší nejmladší generace, která šla do II. světové války. Byl podle všeho válečným hrdinou a jeho starší bratr ve válce v Tichomoří jako hrdina také zemřel. V rodinném klanu Kennedyů rozhodl otec Joseph, že John se stane, jako budoucí hlava celé rodiny, nejprve kongresmanem USA, a pak ve vhodné době prezidentem Spojených států.

J. F. Kennedy vstoupil v roce 1960 na politické kolbiště a získal nominaci Demokratické strany USA na funkci prezidenta. Jeho protikandidátem za Republikánskou stranu byl Richard Nixon. Z volební kampaně, která byla poprvé v dějinách Spojených států vedena i prostřednictvím televize, bývá připomínána dnes jediná legendární televizní debata Nixon vs. Kennedy. V této debatě Kennedy zaujal možná více, nežli svým projevem a reakcemi na dané otázky, svým zjevem.

Přiznám se, že jsem nikdy nevěřil hypotéze jednoho střelce a „zázračné kulky“, která zasáhla jak prezidenta, tak guvernéra Texasu Connallyho. Mnohokrát jsem viděl při nejrůznějších televizních rekonstrukcích, prováděných nejlepšími střelci a puškou značky Carcano, kterou prý použil ke střelbě Oswald, že v tak relativně krátké době několika vteřin nemůže ani vynikající střelec zasáhnout své cíle z jedné zbraně.

Anketa

Podporujete stávku ČMKOS?

hlasovalo: 21865 lidí

Prostě Oswald musel mít pomocníky. Pokud to vůbec byl Oswald, kdo na Kennedyho střílel.

Před dvěma lety jsem měl možnost navštívit Kubu, viděl jsem všechny hotely, které dříve na Kubě patřily americké mafii. Ta si pod blahovolným dohledem zcela zkorumpovaného diktátora Batisty vytvořila na Kubě eldorádo, kam přijížděli do kasin a do zařízení zábavního průmyslu každoročně statisíce Američanů, napadla mě i jiná možnost, pokud jde o Kennedyho vraždu.

Organizátorem mafiánských obchodů na Kubě byl jeden z nejchytřejších mafiánů Meyer Lansky. Poté co byl na Kubě nastolen komunistický režim, znamenalo to pro mafii konec aktivit na tomto ostrově. Castro prý Lanskymu umožnil, aby jednu loď, kterou mafiáni měli k dispozici, respektive vypuštěný bazén na této lodi mafiáni zaplnili dolary, které vydělali ve svých hotelích a kasinech na Kubě.

Jednalo se prý o 300 milionů dolarů, které si mafie takto převezla do Spojených států. Ale veškerý nemovitý majetek (a část movitého majetku), který vlastnili na Kubě, byl poté neprodleně bez náhrady znárodněn. Samozřejmě, že mafie se chtěla na Kubu vrátit. A vrátit „staré zlaté časy“ z dob diktátora Batisty. A tak nesporně měla mimořádný zájem na odstranění Castrova režimu. Jestliže Kennedy nepodpořil Contras při vylodění na Kubě, zasadil tím plánům americké mafie a M. Lanskyho zdrcující úder.

Osobně jsem tak došel k názoru, že se při vraždě Kennedyho mohlo jednat o „obyčejnou“ mafiánskou vraždu. Ale netvrdím, že se nemohu mýlit. Lansky měl své peníze, které nemohl do konce života utratit. Jistě se o ně podělil s dalšími dony v USA a dožil, jako jeden z mála kmotrů, svůj život bez toho, že by jej ukončila násilná smrt.

Vyšlo na Vasevec.info. Publikováno se souhlasem vydavatele

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…