Jiří Paroubek: Blíží se konec konfliktu na Ukrajině?

21.02.2023 17:58 | Komentář

V posledních dnech změnily Spojené státy výrazným způsobem svou rétoriku. Včera se dokonce objevila zpráva, podle níž ministr zahraničních věcí USA Blinken vyjádřil obavu, že může dojít k bližší spolupráci Ruska a Číny v rámci konfliktu na Ukrajině.

Jiří Paroubek: Blíží se konec konfliktu na Ukrajině?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Tak jako v posledních letech (s výjimkou let covidových) se přes víkend konala pravidelná bezpečnostní konference v hotelu Bayerischer Hof v Mnichově. Tentokrát tuto konferenci navštívil za čínskou stranu člen užšího politického byra KS Číny, bývalý ministr zahraničí Číny, Wang I. Wang I měl projev k vybranému publiku eurokratů souznícímu s americkým vojenskoprůmyslovým komplexem a s evropskou politickou elitou. 

Anketa

Je v pořádku, že vláda zvýší důchody méně, než ukládá zákon?

5%
95%
hlasovalo: 28575 lidí
Podle něj čínský prezident Si v nejbližší době přednese mírový plán na ukončení ukrajinsko-ruské války (signifikantní je, že Wang I nepoužil slovo válka, nýbrž konflikt). Ihned po svém projevu v Mnichově v sobotu odletěl Wang I do Maďarska, kde se sešel na neformálním setkání s premiérem Orbánem a druhý den k podrobnému jednání s ministrem zahraničních věcí Maďarska Szijjártém.

Maďarsko je zemí EU, kde může Čína hledat největší porozumění pro své případné mírové aktivity. No a dnes, 21. února, se Wang I setká s nejvyššími ruskými představiteli, prezidentem Putinem, ministrem zahraničních věcí Lavrovem ad. Zcela nepochybně je politický postup obou zemí koordinován.

Po vyhlášení lídrů Západu, že jsou připraveni k navýšení výroby munice pro potřeby Ukrajiny a zvýšení jejich dodávek a také dodávek těžkých zbraní pro Ukrajinu, tato mírová iniciativa může horké hlavy na Západě poněkud zchladit. Zejména pokud by Čína své mírové návrhy, aby byly brány velmi vážně, zdůraznila vyjádřením, že zastaví dodávky vzácných kovů (wolfram, titan), ale také hliníku a oceli do států Evropské unie tak, aby byly nuceny omezit v příštích měsících svou výrobu munice.

Státy EU mají samozřejmě určitou „železnou zásobu“ zmíněných surovin, ale tyto zásoby jsou na dobu maximálně několika měsíců. Až se vyčerpají, nebude možné pokračovat ve smělých představách o stupňování dodávek zbraní a munice na Ukrajinu a tedy k eskalaci tohoto konfliktu. Pokud tomu tak bude a tyto odhady a spekulace o čínském postupu se naplní, dostal by se Západ po deseti kolech sankcí vůči Rusku do podobné polohy, do jaké chtěl svými sankcemi dostat Rusko.

Příští dny budou tedy velmi zajímavé a mohou přinést rozuzlení konfliktu. Prezident Si chce údajně ve svém projevu hovořit také o představách Číny o novém světovém pořádku.

Vyšlo na Vasevec.info. Publikováno se souhlasem vydavatele

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …