Jiří Paroubek: CVVM - Důvěra k vrcholným ústavním činitelům a politikům

12.06.2019 7:32

Jediní dva ústavní činitelé, kteří zaznamenávají v květnu převahu pozitivních hodnocení respondentů průzkumu nad negativními, jsou předseda ústavního soudu Rychetský (+15%) a předseda Senátu Kubera (+5%). Všichni ostatní politici a ústavní činitelé mají, de facto, převažující negativní hodnocení od občanů nad pozitivním.

Jiří Paroubek: CVVM - Důvěra k vrcholným ústavním činitelům a politikům
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Dokonce i prezident Zeman, který se těší podpoře 43% občanů, se dostal, při porovnání důvěry a nedůvěry, do polohy -6%. Toto záporné hodnocení je způsobeno především tím, že prezident zaznamenal oproti předchozímu hodnocení pokles důvěry o 5%. Mimochodem Rychetský má úroveň důvěry stejnou jako M. Zeman, tedy 43%. Šéfovi Senátu Kuberovi důvěřuje 34%, což je ovšem o 4% méně než v předchozím šetření. A. Babiš je v tomto hodnocení na třetím místě s 35%, což je pozitivní, ale má proti sobě 60% nedůvěry a tato nedůvěra občanů mírně vzrůstá. Za kvartetem těchto politiků a ústavních činitelů jsou ministryně práce a sociálních věcí Maláčová s 29% pozitivních a s 36% negativních hodnocení, takže při porovnávání hodnocení vychází jen s -7%. Za ní je vlastně se stejným hodnocením (29%) předseda ČSSD Hamáček, ale toho "nemusí" 47% respondentů. Ministryně financí Schillerová je s 28% hned za touto dvojicí soc. dem. ministrů. Má však jen 33% negativních hodnocení a tedy v souhrnu obou hodnocení pouze -5%. Z dalších členů vlády se umisťuje za Schillerovou M. Benešová se solidními 23%, ale s 47% záporných hodnocení. Na jejich negativních hodnoceních se rozhodující měrou ovšem podílí antikampaň, jejíž je, nikoli vlastní vinou, hlavní tváří. Pokud se časem ukáže, což musí být zřejmé každému trochu kriticky smýšlejícímu člověku, že se jedná vůči M. Benešové o zcela vymyšlené argumenty, jistě se čísla popularity i negativních hodnocení poněkud změní.

Jinak zaráží velmi nízké hodnocení celé řady opozičních politiků. Ovšem do hodnocení se poněkud nesmyslně nevešli např. předsedové SPD a ODS.

Jediné, co z tohoto průzkumu osobnostních preferencí z větších zjištění vyplývá, je pokles důvěry u prezidenta Zemana, prezident by měl v těchto týdnech poněkud změnit rétoriku a své vystupování, aby se mu zpátky vrátila důvěra občanů, o kterou oproti předchozímu měření přišel (5%).

Jiří Paroubek

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty