Jiří Paroubek: Červnový průzkum Phoenix research

11.06.2021 21:21 | Komentář

Výzkumná agentura Phoenix research zveřejnila dnes průzkum volebních preferencí politických stran za měsíc červen. Jsou to zajímavá čísla. Vyplývá z nich, pokud sečteme na jedné straně obě pravostředové předvolební koalice (Piráty se STAN a trojkoalici SPOLU), že to dá dohromady zhruba 40% volebních preferencí.

Jiří Paroubek: Červnový průzkum Phoenix research
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Naopak, pokud sečteme preference hnutí ANO a SPD, tedy dvou populistických stran s dvěma levicovými stranami (tedy ČSSD a KSČM), dalo by to dohromady 47%. I když KSČM by se podle tohoto průzkumu nedostala do sněmovny, což je v reálu dosti nepravděpodobné, měly by populistické a levicové strany podle Phoenix research v souhrnu po volbách většinu mandátů ve sněmovně. A zdá se, že ani projekt Roberta Šlachty, není zrovna kompatibilní s pravostředovými stranami. Vždyť to byl právě Šlachta, který řídil pověstnou šťáru na úřadu vlády v červnu 2013, která de facto rozmetala na kusy Nečasovu vládu.

Nevím, jak by se snesla Přísaha, pokud by vůbec udělala ve volbách více než 5%, právě s ODS. Přitom je jen otázka, vzhledem k tomu, že Přísaha nemá ani program, není vybavena ani dostatkem schopných a kvalitních lídrů na čtrnáct kandidátek a nemá ani dostatek odborníků, kdy na to lidé přijdou. 

Je to prostě nový prototyp Věcí veřejných anebo Bursíkových Zelených. Je to jen uskupení na oblafnutí voličů na jedno použití.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…