Jiří Paroubek: Co je potřeba k restartu ČSSD?

11.08.2019 13:20

Tu a tam si vždy se zájmem poslechnu či přečtu úvahy vysokých činitelů ČSSD o potřebě restartu této strany. Jsou to často hlubokomyslné úvahy o tom, co by strana měla a mohla dělat a jak do popředí vystrčit „nové lidi“. Často nezatížené (případ Šmarda) ani přílišným vzděláním a už vůbec ne odbornými znalostmi a zkušenostmi.

Jiří Paroubek: Co je potřeba k restartu ČSSD?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Ono možná postačí, pokud někdo z ČSSD chce opět vrátit voliče této straně, kteří přeběhli v posledních letech k Babišovi, tak to vyžaduje vrátit se zpátky k politice, kterou v programové oblasti i v oblasti praktické politiky ČSSD dělala řekněme před deseti lety.

V současné době vládne v českých mainstreamových médiích přesvědčení, že jaksi už není efektivní rozdělení politických stran na levici a pravici a dělit politická témata na levicová a pravicová. Je pravda, že např. v komunální politice lze jen těžko říci, že by vodovod nebo silnice či chodník byly pravicové či levicové.

Ale v celostátní politice je to jinak. Jsou občané – voliči, kteří mají nižší příjmovou základnu a kteří vidí souvislost např. mezi penězi, které stát dává na veřejné služby a například na obranu. Tedy na armádu. I běžný volič, obyčejný člověk si umí představit, že zvyšující se výdaje na obranu – a řekněme si otevřeně, skokem se zvyšující výdaje na obranu – budou znamenat nižší možnosti čerpání ve výdajích na veřejné služby. Pravicovou stranu určitě nezatíží situace, kdy nebude tolik peněz na veřejné služby, jako je zdravotnictví a školství, protože okamžitě začne blouznit o potřebě růstu finanční spoluúčasti pacientů či studentů. Jak jinak. Naopak levice by měla umět otevřeně říci, že je potřeba v těchto výdajích jisté vybalancovanosti. Před pár lety Sobotkova vláda schválila pro prezidenta republiky mandát k jednání v NATO, na základě kterého prezident v Dublinu na zasedání NATO odsouhlasil, že i Česká republika bude v roce 2024 vynakládat na obranu přes 2% HDP státu. To bude letos i v příštích letech znamenat nárůsty výdajů na obranu meziročně v řádech až deseti miliard korun.

Přitom mainstreamovými médii Západu pěstovaná ruská hrozba, tedy Rusko, si může dovolit na armádu dávat ze svého státního rozpočtu jen zhruba desetinu (cca 65 mld.$) toho, co na armádu dávají Spojené státy a necelou třetinu toho, co vydávají na obranu evropské státy NATO. Mimochodem např. francouzské výdaje na obranu jsou i teď vyšší nežli výdaje Ruska. Velká Británie se svými výdaji Rusku blíží. Německo, podle této politické premisy – byť se tomu samo brání – by mělo dávat na obranu během několika málo let více než Rusko. Tedy téměř 75 let od konce II. světové války. Předáci ČSSD k razantnímu navyšování výdajů státu na obranu mlčí. Žádná snaha o jejich korekci. Teď chtějí soc.dem. ministři navýšit rozpočty svých ministerských kapitol na příští rok souhrnně o 18 mld. Kč. Co se týče debaty o státním rozpočtu, ze strany ČSSD jsem ani jednou neslyšel, že by se snad přeci jen nemuselo v příštím roce ve státním rozpočtu dávat tolik peněz na armádu…

Se zájmem jsem si na stránkách iRozhlasu přečetl rozhovor Jakuba Landovského, donedávna náměstka ministra obrany a nyní již jmenovaného velvyslance ČR u NATO, že bychom měli navyšovat vojenské výdaje, protože jsme se k tomu prostě zavázali a to až na 2% z vytvořeného HDP. Pan Landovský je dosud exponentem ČSSD a tak je i vnímán. Nechci mu příliš vyčítat to, že shořel jako lídr kandidátky ČSSD na pražskou radnici. Jen sklidil to, co zaseli Poche s Dolínkem, Pavlíkem a spol., ale alespoň by měl pochopit, že pokud mluví o tom, že i investoři se rozhodují, podle toho zda jsme v NATO či nikoliv, tak by mu možná v první řadě mělo jít ne o investory, ale o voliče. Naprostá většina levicových voličů si prostě nikdy nepřála vyhazování zbytečných peněz na armádu. Argument s investory, kteří přicházejí do země, protože jsme v NATO, je lichý. Sousední Rakousko je neutrální a přesto má zahraničních investic více nežli Česká republika. Pokud předáci ČSSD budou vycházet z bludu, že v oblasti zahraniční politiky je potřeba mít vlastně identické názory s českou pravicí, tak je to špatně.

Kdyby ale ČSSD dělala chyby jen v této oblasti, možná, že by to volič mohl přehlédnout. Bohužel i Landovského pohled na armádní výdaje mně ukázal, že i relativně vzdělaný a rozumný činitel ČSSD jako je on, prostě nechápe, že se strana musí odlišit od svých pravicových soupeřů.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

11:24 Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

Denní glosa Ivo Strejčka