Jiří Paroubek: Dobré zprávy z české ekonomiky

15.05.2019 15:46

Tak tou první zprávou je míra nezaměstnanosti v Česku ke konci dubna, která se dostala na úroveň senzačních 2,8% a je dokonce nižší o 0,2% nežli v předchozím měsíci. V některých okresech a městech prakticky nezaměstnaní nejsou, protože nezaměstnanost se pohybuje těsně nad úrovní 1%.

Jiří Paroubek: Dobré zprávy z české ekonomiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Český průmysl

Český průmysl rostl meziročně v březnu o pouhých 0,4%. To není žádná sláva po růstech, které jsme zaznamenávali v předchozím roce, když před rokem a čtvrt růst průmyslové výroby byl v lednu těsně pod hranicí 10%. Co je cenné, to je růst zpracovatelského průmyslu o 2%. Což také nevypadá jako žádná sláva, ale po nepříznivém vývoji na počátku roku překonal útlum automobilový průmysl, který meziročně zaznamenal v březnu růst o 3,7%. Co je však ještě lepší, je to, že český průmysl má v krátkodobé perspektivě příštích měsíců zajištěn růst průmyslových objednávek meziročně o 6%. Zahraniční objednávky se sice příliš nehrnou, u těch je růst pouze 2%, ale projevuje se vyšší nárůst objednávek ze strany domácích zákazníků (růst 14%).

Stavebnictví

Ve stavebnictví je meziroční růst 12%, což souvisí zejména s tím, že v březnu bylo příznivé počasí, což naopak v odvětví průmyslové výroby negativně poznamenalo vývoj energetiky, protože energetická náročnost byla v březnu předchozího roku, s ohledem na mnohadenní březnové mrazy, mnohem vyšší. Výroba energií tak letos meziročně poklesla.

Na velkém nárůstu výkonu stavebnictví oproti loňskému březnu se skvělým způsobem podílel růst počtu nově zahájených bytů, a to meziročně přes 60%. To je vynikající a nebývalé číslo, které by se mělo projevit ve vysokém počtu dokončovaných bytů za tři čtvrtě roku až jeden rok. Po nedávné stagnaci výstavby zahajovaných bytů se stalo něco velmi pozitivního, a to je velmi dobře. I když poptávce ani tento nárůst počtu dokončených bytů počátkem příštího roku zřejmě nebude stačit.

Stabilita koruny

Česká ekonomika je otevřená ekonomika a proto na stav české měny vždy bude působit mj. – pokud nastane situace obchodních válek – obava investorů z možných problémů české vývozní ekonomiky. Tady hraje určitou roli i nepříliš šťastná struktura českého vývozu, který jde z devíti desetin do zemí Evropské unie. A také to, že německá ekonomika, na kterou je ta česká navázána třetinou vzájemného obchodu, bude první na řadě v případě prohlubujících se obchodních válek mezi USA a Čínou a případně mezi USA a EU, jak to slibuje Donald Trump.

HDP

Všechny odpovědné významné státní instituce odhadují, že růst HDP bude meziročně v letošním roce, kolem 2,5%. Ty odhady jsou zatímní a osobně si myslím, že se budou ještě o nějakou desetinu procenta ve druhé polovině roku snižovat. Stejně tak jako odhad tempa růstu HDP na příští rok, což pochopitelně může přinést příjmové oblasti státního rozpočtu značné těžkosti. I z tohoto hlediska je vhodné rychle najít nové potřebné zdroje na posílení příjmů státního rozpočtu, aby všechny pozitivní záměry vlády mohly být státním rozpočtem pro příští rok pokryty.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…