Jiří Paroubek: Je proces s A. Babišem opravdu nepolitický?

14.09.2022 17:58 | Komentář

Vzpomínám si na epizodu z Osudů dobrého vojáka Švejka, když Švejk byl zadržen v ruské uniformě a zařazen mezi ruské válečné zajatce.

Jiří Paroubek: Je proces s A. Babišem opravdu nepolitický?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Švejk se do ruské uniformy převlékl jen tak pro legraci z té rakouské na hrázi rybníka a poté byl hlídkující jízdní patrolou postrkem doveden do zajateckého tábora. V táboře při kontrole vězňů byl rakouský důstojník česky osloven Švejkem. Poté byl Švejk okamžitě izolován jako potenciální člen České družiny, která se ustavila počátkem války v Kyjevě z Čechů, často rakouských občanů, aby bojovala proti císaři pánu. Takže Švejk byl podezřelý ze zločinu vlastizrady a byl s ním ihned zahájen soudní proces. 

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí

Soud byl opravdu velmi „nezávislý“. Jeden ze soudních úředníků vojenského soudu požádal závodčího, aby přivedl Švejka do soudní síně slovy: „Přiveďte odsouzeného, co to říkám… obžalovaného“. Takže soudu byla celá věc předem jasná. A zejména senilní generál, který k soudu dorazil jako přísedící se dožadoval rychlé Švejkovy popravy se slovy: „Ledvinky se přeci musí jíst čerstvé“. Prostě, pan generál pospíchal na oběd, kde byly ledvinky...

Tak nějak zatím vypadá soudní proces s A. Babišem. Nebyl jsem v posledních volbách voličem hnutí ANO, ale některá rozhodnutí justice, tedy konkrétně státního zastupitelství, jsou poněkud podivná. Nechci rozebírat detaily, nemá to smysl, ale načasovat zahájení a podstatnou část jednání s bývalým premiérem na dobu necelých dvou týdnů před doplňovacími senátními a komunálními volbami, mi připadá skandální.

Ještě skandálnější mi připadá, že se spolek Milion chvilek pro demokracii snížil k tomu, aby před budovu soudu umístil klec, zařízenou jako vězeňskou celu. Prý se jedná o happening… Já to ale vidím jako pokus o celkem nechutné a jednoznačné ovlivňování soudu v duchu výše uvedených slov přísedícího c.k. vojenského soudu se Švejkem: „Přiveďte odsouzeného…“.

Rozhodnutí vrchní státní zástupkyně v této věci - tedy zahájení procesu bez ohledu na odložení spisu státním žalobcem Šarochem - bylo jednoznačně politické. A vrchní státní zastupitelství tak odpovídá i za nechutné divadlo, které se před Městským soudem odehrálo. Je to nedůstojné, nemá to kulturu a ukazuje to na trapné poměry mj. v české justici, zejména pak ve státním zastupitelství.

Pokud je A. Babiš souzen za čin, který se stal v době, kdy platily poněkud jiná pravidla pro přidělování dotací nežli nyní, je pro mě skoro nepochopitelné, že je něco takového vůbec možné.

Nebudeme si nalhávat, že tu nejde jednoznačně o snahu ovlivnit volby, které se budou konat za necelých 14 dní. Tím se Česká republika znovu dostává na úroveň rozvojových zemí, podobně jako tomu bylo při protiústavním rozhodnutí Rychetského Ústavního soudu o zrušení mimořádných voleb v září 2009 (Rychetského Ústavní soud tehdy protiústavně zrušil ústavní zákon, kterým se zkrátilo volební období tehdejší sněmovny, ačkoliv zasahovat nebo dokonce rušit ústavní zákony není v kompetenci tohoto soudu).

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.