Jiří Paroubek: Je rozhodnuto

22.11.2018 18:51

Po včerejším rozhodnutí širšího vedení sociální demokracie je vlastně rozhodnuto o tom, jak dopadne páteční hlasování o nedůvěře vládě.

Jiří Paroubek: Je rozhodnuto
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Opozice, která zdaleka není homogenní a její jednotlivé strany mají velmi rozdílné zájmy, s jistotou nezíská potřebných 101 hlasů. Sociální demokracie byla ve velmi složité situaci. Její silně antibabišovská část vedení by nejraději ukončila vládní účast ČSSD. Už se tito lidé příliš nezabývají důsledky, které by to mělo, protože by to rozpoutalo skutečnou vládní krizi, v níž by již sociální demokracie stála opodál.

Těžko lze očekávat, že by hnutí ANO „dostalo rozum" a nasadilo by po pádu vlády do čela příští vlády někoho jiného, než A. Babiše. To včerejší jednání a hlasování v předsednictvu ČSSD však nebylo jenom o budoucnosti A. Babiše. Bylo také o budoucnosti Jana Hamáčka. Pokud by se prosadila linie požadující odchod ČSSD z vlády, znamenalo by to dříve nebo později politický konec Jana Hamáčka jako předsedy ČSSD. Upřímně řečeno, všechny v tuto chvíli možné varianty ve vedení ČSSD jsou podstatně horší, než-li Jan Hamáček. Svým rozhodnutím vedení ČSSD umožňuje vládě pokračovat, tedy alespoň dočasně, a přitom si dává distanc od Babišových osobních problémů. Jeho problém s Čapím hnízdem je jen a jen jeho vlastní problém.

Někteří předáci ČSSD se ovšem nechali trochu unést celou kauzou Andreje Babiše ml., která měla v podání známých manipulátorů s fakty Kubíkem a Slonkovou zcela vykonstruovaný charakter. Já předpokládám, že A. Babiš st. udělá ve vztahu k TV Seznam totéž, co já. Tedy podá žalobu. Jiná věc je, pokud je pravdou, že postup dua českých pseudoivestigativců Kubíka a Slonkové řeší švýcarská prokuratura. Pak se ještě pobavíme. Protože ve Švýcarsku je trestným činem s mnohaletou sazbou odnětí svobody, pokud někdo nahrává osobu, či osoby bez jejich souhlasu. A upřímně, jestli Kubík, či Slonková opravdu nahrávali Babiše ml. kamerou skrytou v brýlích, tak lze těžko dovodit, že by snad o tom nahrávaný věděl a souhlasil s tím. Pokud by souhlasil, nepochybně by přišli Kubík se Slonkovou vybaveni běžnými kamerami, které umožňují také lepší provedení záznamu. Tedy, celá kauza může mít ještě velmi překvapivý závěr právě pro české peudoinvestigativce a je otázkou, zda nebude potřeba v krátké době řešit s Interpolem jejich vydání do Švýcarska k trestnímu stíhání. Zítra je možné očekávat na schůzi poslanecké sněmovny velký ohňostroj.

Opoziční strany budou chtít silnými slovy a výrazovými prostředky zakrýt fakt své vlastní bezprogramovosti a slabosti. Pokud by se stalo, že by vládu A. Babiše skutečně svrhli, museli by si ihned poté klást otázku, co dál… Prostě plán B jim chybí. Jiná věc je, že vládní krize, tentokrát již k řešení reálného problému, může vzniknout ještě do Vánoc. Nebo přesněji v okamžiku, kdy státní zastupitelství s policií sdělí, že celou záležitost Čapího hnízda předávají soudu a začnou zpracovávat obžalobu. Samozřejmě že je možné dojít i k jinému řešení, tak jak se to stalo v případě v této kauze původně obviněného předsedy poslaneckého klubu hnutí ANO a dlouholetého spolupracovníka A. Babiše Faltýnka.

Pokud ovšem dojde na Babišovu obžalobu, nebude již moci sociální demokracie ve vládě pokračovat, jestliže A. Babiš zůstane v jejím čele. Pokud k tomu nebude hnutí ANO nakloněno, musí odejít ČSSD z vlády. Takže sociální demokracie se nyní pohybuje mezi Scyllou a Charybdou. V každém případě včerejší rozhodnutí předsednictva ČSSD jistě není vzorem politické morálky, ale je obratné a straně dává politický prostor na resuscitaci své pozice.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…