Jiří Paroubek: Je to vzpoura nebo revoluce?

05.12.2018 10:51

Když se 14. července 1789 francouzský panovník Ludvík XVI. ukládal ke spánku, po dni stráveném velmi produktivně na lovu, napsal k hodnocení celého dne do svého deníku: Nic!

Jiří Paroubek: Je to vzpoura nebo revoluce?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

V noci jej přišel vzbudit ze spánku věrný služebník, který mu vylíčil, že předchozího dne padla Bastila. A že byl zavražděn její velitel (Dodávám – osvobozeno bylo asi 5 či 6 „politických“ vězňů starého režimu). Král Ludvík XVI. na to reagoval slovy: „Ale to je vzpoura“. A služebník mu odpověděl: „ Ne, Sire, to není vzpoura, to je revoluce.“ A měl pravdu.

Přiznám se, že i já jsem ještě počátkem minulého týdne v rozhovoru s přáteli komentoval celé hnutí „žlutých vest“ ve Francii jako něco vcelku bezvýznamného a jako součást francouzského koloritu. Zdá se ale, že se jedná o hnutí, které má mnohem hlubší kořeny. Dnes jej podle průzkumu veřejného mínění podporuje 7 z 10 Francouzů. Bezprostřední roznětkou k rozsáhlým pouličním akcím bylo rozhodnutí francouzské vlády zvýšit spotřební daň z pohonných hmot. Zdá se, že Francouzi velmi citlivě pochopili, že Macronovy „reformy“ má zaplatit opět obyčejný Francouz.

Francie je nesporně zemí s vysoce vyspělým sociálním systémem, se skvělým zdravotnictvím a velmi dobře fungujícími veřejnými službami. Ale Francouzi mají, jak ti nízkopříjmoví, tak ti středněpříjmoví, pocit, že to s jejich reálnou kupní silou slavné není a vláda jim nakládá stále více. Prezident Macron po svém vynikajícím volebním vítězství před rokem a půl a poté, co v parlamentních volbách dokázal s obrovským náskokem se svou nově vytvořenou stranou zvítězit, se odtrhl úplně od reality. Prostě se vrátil do časů, kdy byl Rothschildovým bankéřem. A kdy ještě nebyl omezován ideologickými zábranami, které plynuly z jeho členství ve francouzské socialistické vládě, v níž byl ministrem financí. Francouzští socialisté ve vládě, vytvářené F. Hollandem, udělali za pět let svého vládnutí mnoho pitomostí, ale dostat lidi takovýmhle způsobem na náměstí francouzských měst se jim opravdu nepodařilo. Macronovi ano. A teď má Macron v zásadě dvě možnosti. Buď bude pokračovat bezhlavě v reformách, nebo v něčem ustoupí a zruší největší excesy ze svých reforem.

Prostě Macron musí vnímat, že politická činnost v čele francouzského státu nejsou jen výlety na prestižní konference ve světě, ale tvrdá práce. Pokud nebude vnímat realitu a bude pokračovat v politice proti všem, v krátké době bude muset opustit svou funkci. Jak se zdá, i s velmi bezpečnou parlamentní většinou i v mimořádně stabilně fungujícím politickém systému V. republiky budou vládce Francie a jeho vláda ztraceni, pokud se proti nim postaví francouzský lid...

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …