Jiří Paroubek: Klausové vs. ODS

20.03.2019 9:45

Vedení ODS by zajisté rádo ukončilo polemiku s otcem a synem Klausovými. Zejména zakladatel ODS, exprezident Václav Klaus, bude nepochybně v příštích měsících (letech) věcně a občas i nevěcně komentovat dění v této straně a zejména její politiku.

Jiří Paroubek: Klausové vs. ODS
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Vyloučení V. Klause ml. z ODS bylo alespoň pro mě jistým překvapením, protože dva a půl měsíce před volbami do Evropského parlamentu se pustit do takovéto akce není prostě moudré. Je to zbytečné riziko. V. Klaus ml. má sice mnohé, a to i na politika ODS silně kuriózní názory, ale pluralita názorů a zejména jeho jméno mohou být pro ODS před každými volbami velmi užitečné. Prostě, před každými volbami jistá část voličů, při rozmýšlení koho má vlastně volit, přivře na chvíli oči a vidí v duchu tu velkou a silnou ODS z 90. let spojenou se jménem jejího tehdejšího předsedy a pozdějšího prezidenta. Ostatně Václav Klaus st. pomohl ODS i později, kdy už nebyl předsedou strany, kterou založil. A jejímiž hlasy v parlamentu a úsilím jejího vedení (s výjimkou I. Langera, který konspiroval při prezidentské volbě v roce 2003 proti volbě V. Klause) zvolen prezidentem. Před sněmovními volbami v roce 2006 V. Klaus jasně podpořil Topolánkovu ODS a já si myslím, jako tehdejší hlavní soupeř ODS, že nebýt V. Klause, tak by ODS sněmovní volby v roce 2006 nevyhrála. V. Klaus pro ní představoval přínos 5 až 6% hlasů. To, že to činil ve vlastním zájmu, protože za necelé dva roky parlament znovu volil prezidenta, je také jasné. Záhy po prezidentské volbě se ostatně V. Klaus s ODS rozešel.

V. Klaus ml. je člověk z poněkud jiného těsta. Netvrdím, že souhlasím se všemi jeho názory na školství, ale musím uznat, že se v problematice školství skvěle orientuje, lepšího odborníka v této oblasti ODS prostě nemá. Slabinou mladého Klause je trvalá potřeba používat extrémní nadsázku. Hyperboly, kterými se při svých vystoupeních na veřejnosti zřejmě dobře baví, jsou často nepřiměřené, výstřední až skandální. Ale nicméně V. Klaus ml. je díky svému jménu mezi voliči známější než její současný předseda. A ještě k tomu nikdo nezpochybňuje jeho odbornou kompetenci. Konec konců, proč by ODS nemohla mít ve svých řadách někde hodně napravo jednu primadonu, kterou by dokázala ve volbách i před volbami využít. Problémem ovšem je, že V. Klaus ml. je zřejmě „nezkrotná Angelika“. Prostě není možné ho ochočit, aby fungoval dobře v politickém cirkusu, do nějž se nechal před pár lety zlákat. Alespoň předseda Fiala to nedokázal.

Soudě podle rozhovoru exprezidenta Klause v dnešním Blesku, kde zdrcujícím způsobem kritizuje politiku současné ODS, se oba dva Klausové vydali na válečnou stezku gerily s ODS.

Situace na české pravici není vůbec jednoduchá. Populistické hnutí ANO je schopno sbírat i hlasy pravicových voličů. Ostatně, nedávné programové zakormidlování hnutí ANO do vod, kde se nalézá několik set tisíc drobných živnostníků, je toho důkazem. Dále, než hnutí ANO ve prospěch malých živnostníků, zejména v daňovém zákonodárství, už nemůže zajít nikdo. Tedy, pokud nebude razit zásadu, že daně se platí dobrovolně…

ODS má ovšem jistý potenciál získat hlasy těch voličů, kteří budou postupně odpadat od dalších stran pravého středu. Tedy od STAN, TOP 09 i KDU-ČSL. Nejméně jedna, ale možná dvě z těchto tří politických stran již v příští sněmovně nebude. Poté, co nezískají 5% ve volbách, budou je voliči rychle opouštět a ODS může posilovat. Chce to jen trpělivost, neotřelé programové nápady a zajímavé, charismatické osobnosti. Dnešní ODS má zatím nouzi o nápady a ani charismatických osobností nemá ODS mnoho. Možná dokonce žádnou. V. Klaus ml. svou slovní pyrotechnikou byl schopen oslovit ve prospěch ODS určitou, specifickou část voličů, kteří podléhají euroskeptickým heslům a momentálně volí SPD. Prostě, potenciál voličů pravého středu je pro současnou ODS nedozírných 20 – 25% hlasů. Ale vytvořit z ODS takto silnou stranu, to je běh na delší vzdálenost. Být Václav Klaus st. o deset let mladší, tak by to jistě dokázal v kratší době, než to dokáže současné vedení ODS.

Zase na druhé straně, ze strany v úpadku, kterou ODS nesporně byla v roce 2013 ve volbách do sněmovny, se tato strana pozoruhodně rychle dostala z nejhoršího. Dnes má v průzkumech veřejného mínění většinou 13 – 15% volební podpory. Samozřejmě, že je to ve srovnání s někdejší Klausovou ODS málo, ale je potřeba mít stále na paměti důsledky politického a morálního úpadku, který v této straně nastal v letech 2008- 2013. A to přesto (anebo právě proto), že byla po celou tuto dobu stranou vládní. Nepřetržitý sled skandálů ukončený vniknutím policejního komanda do Ůřadu vlády, to je něco, z čeho se zatím značná část pravicových voličů prostě neprobrala. I když nesouhlasím s vyloučením V. Klause z ODS a považuji to za velkou politickou chybu, zejména v předvolebním období, nesdílím plně názor exprezidenta Klause na současné vedení ODS. Určitě to nejsou figury Klausova formátu, ale dostaly stranu z naprostého debaklu a z trosek, ve kterých se v roce 2013 nacházela.

Předseda Fiala určitě nikdy nebude velkým herce parlamentní tribuny, ani úžasným řečníkem na náměstích. Je ale otázkou, zda u lídra strany pravého středu, která se chce opírat především o vzdělanější a příjmově silnější měšťanské vrstvy městského obyvatelstva, taková poptávka vůbec je. V čele strany stojí universitní profesor, o jehož politologické kompetenci – jakkoli s jeho názory nesouhlasím – nelze pochybovat.

Musím se vrátit k již vyslovenému svému názoru, že vyloučení V. Klause ml. povede spíše ke stagnaci volebních preferencí ODS na nějakou dobu, ale ne k jejich pádu.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …