Jiří Paroubek: Kraválisté z Milionu chvilek

16.12.2019 7:35

Zdá se, že mrazivé počasí poněkud zmrazuje také aktivitu protibabišovských kraválistů. Ti se naposledy dostavili na Václavské náměstí sice v hojném počtu, ale zdaleka ne v takovém, v jakém svolavatelé předpokládali.

Jiří Paroubek: Kraválisté z Milionu chvilek
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Původně se měli sejít se svými ovečkami na Karlově náměstí, ale pořadatelé měli poněkud velké oči, že na Karlově náměstí by to bylo příliš malé. Tentokrát se dostavilo na Václavské náměstí podle policie padesát tisíc lidí.

Nicméně se zdá, že ta část občanů, která volí především pravicové strany, včetně Pirátů, a která představuje tak do 30% českých voličů, své zvyklosti nemění. Když jsem četl některé transparenty, které nesli demonstranti, byl jsem udiven mírou jejich nenávisti. Je to opravdu až překvapivé. Vždyť to není žádná lůza. Ale jsou to lidé, kteří sami sebe považují za "lepší ". Na druhou stranu to jsou titíž lidé, kteří mají vždy plná ústa demokracie, ale proti svým politickým oponentům neváhají použít jakýkoliv zbraňový kalibr. Vše se pro takový účel hodí.

Na schopnost milionchvilkařů mobilizovat stoupence pravice, není ovšem schopna navázat pravicová opozice jako taková. Kromě divokých útoků vůči Babišovi není schopna vlastně ničeho. Její program je jen a pouze antiBabiš. A pokud si ty různé Bartoše a Fialy představím ve výkonných, vládních funkcích, obávám se, že jsou schopni udělat jen ještě větší škodu než pražský pirátský primátor Hřib. Politická pravice jednoduše není schopna vydestilovat politicky z radikalismu svých příznivců zhola nic. Dříve nebo později to tyto lidi, kteří chodí dnes rádi demonstrovat v Praze a zítra třeba po celém Česku, přestane bavit. Kauza A. Babiše se střetem zájmů podle Evropské komise se potáhne dlouho. Čapí hnízdo poslouží jako dobrý kanónenfutr ještě pár měsíců a pak tohle špásování skončí.

Ale vláda hnutí ANO a sociální demokracie má plnou legitimitu, která je potvrzována také v průzkumech veřejného mínění. Volební preference hnutí ANO se ve všech průzkumech, a to všech agentur pro výzkum veřejného mínění, pohybují kolem 30% voličů a v některých přesahují dokonce jednu třetinu.

Problémem české pravice je také její roztříštěnost. Je jen otázkou, která z pravicových politických stran bude ještě zastoupena v příští Poslanecké sněmovně. Pokud ale budou Piráti pokračovat v hádkách v přímém přenosu tak, jak to předvedli v listopadu a pokud budou jejich výkonní politici předvádět takové výkony jako primátor Hřib, budou trvale ztrácet. V těch příštích volbách do sněmovny nejspíš ještě nedopadnou jako Věci veřejné neblahé paměti. Ale budou k tomu mít pěkně nakročeno.

Pokud jde o KDU-ČSL, STAN, TOP 09, pak tyto strany nebo alespoň některé z nich nemusí v příští sněmovně vůbec být zastoupena. Pohybují se prakticky ve všech průzkumech veřejného mínění všech agentur kolem 5%. Jistotu prostě nemají. A výzvy chlapců z Milionu chvilek k lídrům české pravice, aby se před volbami spojili do předvolební aliance, prostě nehrozí.

Nemůžu se přitom zbavit dojmu, že akce svolávané proti A. Babišovi spíše ještě utužují voličské jádro hnutí ANO a že tedy hnutí ANO vlastně nepřímo pomáhají.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…