Jiří Paroubek: Milionu chvilek dochází dech

20.12.2019 16:18

Včerejší demonstrace Milionu chvilek se podle policie účastnilo patnáct tisíc lidí. Organizátoři čekali ovšem lidí několikanásobně více, jak konec konců vyplynulo i z jejich optimistických odhadů účasti demonstrantů na Václavském náměstí.

Jiří Paroubek: Milionu chvilek dochází dech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Podle organizátorů se mělo jednat až o desetitisíce účastníků. Realita byla ovšem mnohem střízlivější. A je to svým způsobem pochopitelné. Pravicový volič má pocit nespokojenosti s vládami levého středu, které v zemi vládnou už od roku 2013. Bohužel, na to jak skončila poslední pravicová Nečasova vláda v kotrmelcích po šťáře těžkooděnců na Úřadu vlády, si už nikdo z demonstrantů a strážců pravicových hodnot nechce vzpomenout.

Pro uklidnění ve společnosti je dobře, že organizátoři demonstrací tak trochu více odhalili, o co jim vlastně jde. Vlastně tím základním požadavkem dnes není svržení vlády, a to ani mezi pravicově smýšlejícími voliči vesměs nepopulárního, ba nenáviděného prezidenta, ale „jen“ výměna v čele vlády. Tedy, místo A. Babiše by měl do čela vlády přijít jiný politik z hnutí ANO. Včerejší akce na Václavském náměstí a řečníci tam, byli jen jakýmisi předskokany pro mítink, který později proběhl Na Klárově. A tam se již předvedli v plné nádheře představitelé pravicové opozice. Opoziční strany mají v zásadě jedinou „revoluční“ myšlenku: změnit volební zákon. Změna, kterou požadují, by ovšem ve svých důsledcích vedla spíše k dalšímu rozdrobení, nežli k integraci politického spektra. Pro českou politiku by bylo dobré, aby alespoň jedna strana nalevo od středu byla silnější, než ty ostatní levicově zaměřené strany a totéž platí pro pravou část politického spektra. Představa, že je možné kvalitně vládnout ve vládní sestavě složené například z představitelů pěti politických stran, je nerealistická. V zemi jako je Česko, mohou dobře fungovat maximálně tříčlenné vládní koalice.

A tak se politikové pravice na včerejším mítinku Na Klárově vzájemně vyzývali, aby společně zabránili „toxickému spojení Babiš – Zeman Okamura - Filip“, jak to tak hezky vyjádřila poslankyně Němcová. Prostě česká pravice kromě útoků na A. Babiše v současné době nemá programově co nabídnout. Nereprezentuje většinu české společnosti a není ani schopná tuto většinu s takovýmto přístupem ani získat. Představa, že by lidé demonstrovali kvůli „spravedlivému“ volebnímu zákonu, je prostě bludná. A pravice se není schopna ani domluvit se na předvolební alianci....

Bude zajímavé vidět, jestli se organizátorům akcí Milionu chvilek ještě podaří resuscitovat ochabující zájem nespokojených s A. Babišem a M. Zemanem. Podle mého názoru, pokud vláda a prezident neudělají hrubé politické chyby, budou akce milionchvilkařů stále více živořit až přestanou úplně.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty