Jiří Paroubek: Mlha přede mnou, mlha za mnou

04.08.2020 7:33

Tak mně připadá debata o státním rozpočtu na tento a zejména na příští rok.

Jiří Paroubek: Mlha přede mnou, mlha za mnou
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

To, že si v tomto roce stát určil jako hranici, za kterou by se neměl dostat schodek státního rozpočtu částkou 500 mld. Kč, je situace vážná. S ohledem na okolnosti ale nemusí být tak zoufalá, jak se na první pohled zdá. Ostatně sousední Slovensko má v tuto chvíli schodek státního rozpočtu na tento rok převyšující částku 13 mld. eur. Pokud se podíváme na objem HDP Slovenska a Česka, můžeme říci, že jsou na tom Slováci rozpočtové ještě hůř.

Míra neurčitosti, kterou vyvolává český premiér i ministryně financí svými (zcela reálnými) úvahami o zrušení superhrubé mzdy a její náhrady běžnou, standardní sazbou z daně z příjmu ve výši 15 %, je obrovská. Je to vlastně ekonomická revoluce. Je otázkou, jestli má stát opravdu možnosti takovýto obrovský zásah do svého příjmového potenciálu ustát ve zdraví. Stát v tomto případě ztratí ve svých příjmech v běžném roce astronomických 90 mld. Kč. Ale na druhé straně získá rozpočtové příjmy v důsledku oživení spotřebitelské poptávky, tím, že se zvýší reálné příjmy obyvatelstva o nějakých 15, možná 20 mld. Kč. Stojí to za to riziko? Skoro o tom pochybuji.

Na druhou stranu by stát měl okamžitě říci, kde ty ztracené rozpočtové příjmy nabere zpět, z čeho je nahradí. Bude to zavedením progresivní daně u nejvyšších příjmů převyšujících např. 100 tisíc korun měsíčně? Bude to zavedením druhé sazby daně z příjmů u velkých korporací? Bude to mimořádná daň z dividend, odcházejících v astronomické výši (loni to bylo cca 300 miliard) z ČR? Anebo co to tedy bude? Anebo přijde kouzelník? Prostě premiér s ministryní financí se vydávají na krkolomnou cestu.

Anketa

Je dobře, že Praha přispěla na festival sexuálních menšin Prague Pride?

3%
97%
hlasovalo: 14678 lidí

Pravice, rozumějme zejména ODS, jásá, že na její slova - pokud jde o superhrubou mzdu - konečně došlo. Ale která to byla vlastně slova ODS? Té Topolánkovy ODS z roku 2007, která nám vnutila od roku 2008 institut superhrubé mzdy a svými daňovými experimenty připravila státní rozpočet tehdy o 80 – 90 mld. Kč v běžném roce a také uskutečnila přerozdělení společenského bohatství ve prospěch bohatých a nejbohatších? Odstranila se tehdy daňová progrese a začala se zvyšovat sazba DPH a je tedy jasné, komu to prospělo... Argumenty s opačným znaménkem než jaké použila pro zavedení superhrubé mzdy, kterýmžto heslem oblafla ODS část voličů ve volbách v roce 2006, se dnes snaží vnucovat odstranění superhrubé mzdy. Pokud by se vláda držela svého promyšleného vládního programu, zlikvidovala by superhrubou mzdu a nahradila by ji pro účely výpočtu výše daňově povinnosti daňovou sazbou 19%.

Snížení sazby daně z příjmu na 15 %, je ovšem populistický záměr, kterému A. Babiš nemůže odolat a chce jej vyfouknout pravici. Nemohu se zbavit dojmu, že zájmy státu jsou v tuto chvíli jiné. Mělo by jít především o to, nerozvrátit příjmovou stránku státního rozpočtu v následujících letech. Ta se bude možná formovat úplně jinak, nežli tím, že by došlo k obnově předchozí příjmové základny. Jiná možnost než spoléhat na síly setrvačnost v ekonomice ale v tuto chvíli stejně není.

Do jisté míry chápu i ten hlavní záměr S. Babiše, ke kterému směřuje. Tím je udržení vysoké míry spotřeby obyvatelstva. Jinak řečeno, aby lidé co nejvíce utráceli. I tak se totiž tvoří HDP země. Myslím si ale, že by všichni měli trošku polechtat brzdu a pouštět fantazii méně z uzdy především ve věcech, které se týkají příjmů a výdajů státního rozpočtu. Hrozí, že po dvou až třech sezónách zjistíme, že jsme v podobné fiskální situaci jako Itálie anebo Španělsko... Řeckem záměrně strašit nechci.

 

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty