Jiří Paroubek: Opravdu potřebujeme víc zbrojit?

20.11.2018 14:57

Poradní sbor prezidenta republiky k problematice obrany na svém včerejším jednání v Lánech došel k názoru, mj. že je potřeba navýšit výdaje na obranu až na dvě procenta HDP. To by ve svých důsledcích znamenalo, že z dnešních výdajů přes cca 50 miliard korun, by stát vynaložil více než 100 miliard.

Jiří Paroubek: Opravdu potřebujeme víc zbrojit?
Foto: Archiv PL
Popisek: Jiří Paroubek ve studiu PL TV

Ministerstvo obrany v současné době ovšem není schopno utratit ani ty peníze, které mu státní rozpočet každoročně přiděluje. Těžko si představit, že by bylo možné vůbec smysluplně utratit prakticky dvojnásobek dnes vynakládané sumy. A to už úplně pomíjím to, že v okolním světě kromě terorismu nejsou žádné skutečně významné vojenské hrozby, které by reálné ohrožovaly Českou republiku. Vojenské výdaje v evropských členských zemích NATO dosahují každoročně 200 miliard eur. Vojenské výdaje Ruska jsou podle odhadů maximálně 60 miliard dolarů. Vojenské výdaje Číny se podle odhadů každoročně pohybují kolem 160 miliard dolarů. Naopak vojenské výdaje USA, tedy našeho největšího spojence, se v tomto finančním roce blíží k částce 700 miliard dolarů.

Za druhé se Zemanův tým pro obranu domnívá, že je dobré podpořit další existenci zahraničních misí armády ČR. Pokud mají na mysli vojenské mise v Afgánistánu a Mali, není hloupěji vyhozených peněz našeho státu, než-li právě na tyto účely. Odchod z Afgánistánu je žádoucí, dříve nebo později k němu bez vítězných fanfár dojde. Bohužel to bude stát české daňové poplatníky, jak je vidět, ještě hodně peněz a několik rodin přijde o své živitele.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…