Jiří Paroubek: Pád Mariupolu

23.04.2022 10:02 | Komentář

Ve válce na Ukrajině dochází zřejmě k definitivnímu zvratu. Devadesáti tisícová intervenční armáda Ruska obsazuje pomalu ale jistě další a další území v Doněcké a Luhanské oblasti. (Proti nim stojí cca 500 tisíc ukrajinských vojáků, a to jak profesionálních, tak těch mobilizovaných).

Jiří Paroubek: Pád Mariupolu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Ruská armáda se zřejmě chce dostat až za administrativní hranice těchto oblastí, kde je soustředěno především ruské či ruskojazyčné obyvatelstvo. Je otázka, jestli toto byl hlavní cíl válečné operace na počátku operace, ale v každém případě je to v tuto chvíli reálný cíl.

Klíčové město na břehu Azovského moře, bráněné velmi urputně ukrajinskými vojáky a zejména plukem Azov – Mariupol – padlo. Několik set Azovských se skrývá ještě v katakombách pod jedním z velkých průmyslových komplexů. A ruský prezident nařídil nepokračovat v dobývání tohoto komplexu. Samozřejmě, že by docházelo k dalším ztrátám na životech a Rusové potřebují své vojáky na západ od města na zhruba pěti set kilometrové frontové linii tak, aby posílili vyhlídky na úspěch své válečné operace. Čeká je střet s jádrem ukrajinské armády.

Za normálních okolností by tento stav válečných operací byl výzvou k mírovým jednáním, především pro Ukrajinu. Jak se včera vyjádřil turecký ministr zahraničí Cavusoglu, moderátor těchto jednání, některé státy Severoatlantické aliance nemají na ukončení konfliktu na Ukrajině zájem a jde jim o další oslabení Ruska. Nepřímo tak ukázal na americké spojence....

Když se dívám do dnešních českých novin, nemohl jsem si nepovšimnout informace o navyšování cen plynu pro zákazníky Pražské plynárenské. To se konec konců týká i mě, protože žiji v Praze a odebírám plyn právě od Pražské plynárenské.
Od dubna platím za plyn o cca 16% více. A od 1. 6. pak tato společnost údajně navýší ceny o dalších téměř 40%. Je jen otázka času, kdy se k tomuto raketovému růstu cen plynu přidají i další distributoři plynu. A něco podobného můžeme očekávat také u elektrárenských společností. Svaz potravinářů na základě zcela objektivní analýzy hovoří o nárůstu cen potravin o 25%. Růst cen energií, pohonných hmot a cen potravin je takovým útokem na životní úroveň českých lidí, že to nemá obdoby. A hlavně tomu není konec. A české odbory předkládají pochopitelné sociální požadavky, jinak hrozí protesty i generální stávkou.

Vypadá to, že vlády některých zemí Západu - a česká vláda k nim jednoznačně patří – chtějí další pokračování konfliktu na Ukrajině, jak to otevřeně říká turecký ministr zahraničí. Česká vláda jedná proti národnímu zájmu, pokud bude takto postupovat, tedy proti zájmu svých občanů. Pokud si Američané s Rusy chtějí vyřizovat účty, tak je to především jejich věc, ale česká vláda by se měla starat prioritně o životní úroveň a životní podmínky českých občanů. To, že zvyšování cen energií, včetně plynu a elektřiny a zvyšování cen potravin souvisí do značné míry s válečným konfliktem na Ukrajině, je více než zřejmé. Jeho prodlužování nedává žádný smysl z hlediska životního zájmu obyčejných lidí.

Vypadá to, že česká vláda a vlády některých dalších zemí jsou prostě odhodlány „srazit na kolena“ Rusko i za cenu velkého strádání a zbytečných obětí vlastního obyvatelstva. Může se jim to povést?

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…