Jiří Paroubek: Politické zemětřesení na Tchaj-wanu

30.11.2022 16:25 | Komentář

O minulém víkendu proběhly – pochopitelně s ohledem na jejich vysledek bez velkého zájmu velkých českých mainstreamových médií – komunální volby na Tchaj-wanu. Tedy na ostrově, který se stal oblíbenou výletních destinací českých pravicových politiků. Na ostrově, kde je na centrální úrovni vládnoucí Demokratická pokroková strana (DPP), tato partaj ztratila významné pozice v komunální politice.

Jiří Paroubek: Politické zemětřesení na Tchaj-wanu
Foto: Hana Brožková
Popisek: Jiří Paroubek

Vládní strana získala ve volbách z jednadvaceti pozic starostů velkých měst a šéfů krajů pouze pět. V šesti „speciálních municipalitách“, tedy v největších tchaj-wanských městech získala vládní strana pouze dvě starostenství.

Naopak v hlavním městě Tchaj-pej (nová Tchaj-pej a Tchaj-pej) a dále ve městech Tchao-jüan a Tchaj-čung zvítězila opoziční strana Kuomintang (KMT). KMT získala z jednadvaceti čelných pozic v komunální politice Tchaj-wanu třináct pozic. Jednu pozici získala Tchaj-wanská lidová strana a dvě pozice nezávislí kandidáti.

Připomeňme si, že DPP, podporovaná zejména Spojenými státy a Japonskem, je stranou, která zdůrazňuje odtažitost a politické oddalováni ostrova od pevninské Číny, což je v rozporu s pozicí Čínské lidové republiky (ČLR), která dlouhodobě uskutečňuje politiku jediné Číny. Tato politika jediné Číny je výsledkem Šanghajských ujednání mezi Čínou a Spojenými státy z roku 1972. Tehdy Šanghajský protokol, který obsahoval mj. deklaraci zásady jediné Číny, podepsán nejvyššími představiteli obou zemí, americkým prezidentem Nixonem a předsedou KS Číny Mao Ce-tungem. Je zřejmé, že určité síly v DPP podporují myšlenku odtržení Tchaj-wanu od pevninské Číny a vyhlášení vlastní suverenity a státnosti ostrova.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17933 lidí

Naopak KMT, jako strana vycházející z politického dědictví svého někdejšího vůdce Čankajška, v době své vlády na ostrově v posledních zhruba dvou desetiletích, uskutečňovala politiku sbližování s Čínou až do politického spojení obou entit. Pochopitelně za předpokladu zachování demokratického systému na Tchaj-wanu, a to podle zásady "jedna země, dva systémy".

Mezi důvody volební prohry DPP v komunálních volbách je uváděna mj. také negativní reakce tchaj-wanských voličů na zbytečné tenze ve vztazích s pevninskou Čínou. DPP je také vyčítána značná korupce a nepotismus.

Pokud se dnes české sdělovací prostředky věnují údajně velkým protestům v některých městech Číny proti politice nulové tolerance vůči Covidu-19, pak jedním z důvodů silného poklesu podpory DPP na ostrově byl také chaotický průběh a nezvládnutí pandemie Covidu-19.

Předsedkyně poslanecké sněmovny Pekarová Adamová se nechala slyšet, že na jaře hodlá navštívit Tchaj-wan. Zdá se, že hlavním důvodem této návštěvy je vyprovokovat negatvní reakci ČLR na tuto návštěvu vysoké ústavní cinitelky Česka, kterou "Ŕíše středu" bude brát jako politickou provokaci.

Volební porážka DPP je označována za nejhorší za dlouhá léta. Příští volební klání proběhne na Tchaj-wanu v roce 2024. A pokud bude zachován trend odlivu voličů od DPP ke Kuomintangu, s největší pravděpodobností si čeští pravicoví politici budou muset najít jinou výletní destinaci, kde by mohli uplatňovat svůj poněkud zpozdilý boj proti komunismu, neboť to bude znamenat zahájení procesu sbližování s Čínou. ČLR bere Tchaj-wan jako svou provincii, která je nedílnou součástí státu. Porážka DPP ve volbách byla tak vážná, že donutila předsedkyni této strany k odstoupení...

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …