Jiří Paroubek: Pondělní dýchánky na Staromáku

15.05.2019 7:32

Politická pravice, která je zároveň antibabišovská a antizemanovská, svolává každý týden setkání svých příznivců na Staroměstském náměstí. Můžeme v zásadě říci, že se jedná o příznivce pražské kavárny, kteří přibírají na svá setkání také představitele ODS. S výjimkou ODS a Pirátů je ovšem váha dalších uskupení v české politice spíše virtuální. Jak Lidovci, tak Starostové a zejména TOP 09 se pohybují pod hranicí nebo na hranici 5% možného volebního výsledku. Lépe to v podstatě v průzkumech pro ně nevypadá. A protože prakticky ničeho konstruktivního nejsou schopni, domnívají se, že před evropskými volbami jejich seance na Staroměstském náměstí jsou to pravé ořechové jako pozvánka pro voliče k volbám.

Jiří Paroubek: Pondělní dýchánky na Staromáku
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Jako cíl svých útoků si, alespoň formálně, vybrali novou ministryni spravedlnosti M. Benešovou, která je pro ně ztělesněným zlem. A to bez ohledu na to, že ve svém poměrně dlouhém životě se M. Benešová zjevně žádného jasně nepoctivého či nečestného jednání jako někdejší nejvyšší státní zástupkyně či ministryně spravedlnosti anebo státní zástupkyně, nedopustila. Ale tady nejde o realitu, ale o něco, co se jen tváří jako, že by to tak mohlo být a přitom všichni víme, že to tak není a nebude. Nynější nejvyšší státní zástupce Zeman v minulosti přihlížel řadě podivných dějů zejména na Vrchním státním zastupitelství v Olomouci v roce 2013, ale i později.

V roce 2013 se celá zájmová skupina nevolených státních zástupců a těch, kdo je podporují, pokusila změnit zákon o státním zastupitelství tak, že by vlastně vytvořili sami ze sebe mocenskou skupinu, zcela neodvolatelnou, nekontrolovatelnou a v zásadě schopnou zasahovat proti komukoli v české politice. Poslanecká sněmovna tento manévr naštěstí prohlédla. Byl jsem jedním z jejích členů, kteří odmítli toto schéma podpořit a tak státní zástupci čekají na svou další významnou chvilku. Ta ovšem nejspíš nepřijde a pokud Marie Benešová a někteří další tvrdí – já si myslím, že to má racionální podstatu – že je úplně nesmyslné mít při třístupňové soustavě soudů, čtyřstupňovou soustavu státního zastupitelství, tak se státní zástupci své hvězdné hodiny již nedočkají.

Jiná věc je, zda je rozumné o tom nyní hovořit, když to vláda za prvé nechce změnit a za druhé na to nemá ani politickou sílu. A tak jsme svědky demonstrací proti virtuální realitě, kde vedou volební kampaň, ostatně vcelku ubohou, představitelé stran české pravice a mají pocit, že něco dělají, aby získali voliče.

Především bych za dané situace očekával, že útoky na A. Babiše, hnutí ANO a na prezidenta spíše vzbudí emoci, která "vytáhne" ne jinak pevně rozhodnuté potenciální voliče hnutí ANO tak, aby přišli k volbám a „své“ hnutí volili. A tak nás čeká ještě poslední monster-akce proti M. Benešové, premiérovi a prezidentovi, která se za účasti německých a japonských turistů uskuteční příští pondělí v podvečer dokonce na Václavském náměstí...

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…