Jiří Paroubek: Překvapivě rozumný hlas hejtmana Netolického

17.08.2019 13:20

Před určitým časem, když byl rok místopředsedou ČSSD, jsem Netolického veřejná vystoupení téměř vždycky vnímal negativně. Představoval pro mě prakticky po celou dobu svého místopředsednictví v ČSSD neblahého ducha Sobotkovy impotentní a zhoubné politiky. Ve včerejším rozhovoru na ČT24 jsem jej nemohl poznat.

Jiří Paroubek: Překvapivě rozumný hlas hejtmana Netolického
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Celkem správně se vymezil proti prezidentu Zemanovi, ale jeho vystoupení v televizi dominovala myšlenka, že by dnes bylo chybou odcházet z vlády, kvůli kandidátovi na ministra kultury, kterého nechce ani prezident a nijak pro něj nehoří nadšením ani ministerský předseda. Celkem správně řekl, že takový nechtěný člověk by zrovna neměl na ministerstvu dobrou výchozí pozici. A že by to takový kandidát na ministra měl pochopit a na své nominaci netrvat.

Je jen dobře, že se mezi vedoucími funkcionáři současné ČSSD najdou lidé, kteří projevují realistické názory. Pokud ČSSD odejde z vlády, neměla by ani velký prostor ke kritice vlády, kterou krátce předtím opustila. A ve vztahu ke svým voličům si nemůže dovolit ani splynout, argumentačně i jinak, s frontou pravicových stran ve sněmovně. Hlasy významné části zbývajících voličů ČSSD by si pak nejspíš rozdělilo hnutí ANO, komunisté a SPD.

Běžný občan, který věnuje zájmu o politiku možná několik desítek sekund či sekund denně, se v argumentech používaných oběma stranami sporu těžko vyzná. Spor o Ústavu a její výklad, abstraktní pojmy, jako je prezidentská a parlamentní forma demokracie apod., nemůžou většinu voličů nadchnout. Kromě toho nyní má prezident podle posledního průzkumu agentury STEM podporu 57% občanů.

A u většiny obyčejných občanů si lze těžko představit, že u nich může uspět někdo s argumentací typu: „Prezidentovi do kompetentnosti našeho kandidáta na ministra nic není a prezident ho tedy musí jmenovat ministrem“.

Každý občan ví, že pro výkon jakékoliv náročnější funkce ve státní správě i v soukromém sektoru platí určité kvalifikační předpoklady. A tady najednou celá fronta politických stran, opozičních i vládní ČSSD, tvrdí, že kandidát na ministra potřebnou kvalifikaci mít nemusí. To musí lidem připadat minimálně podivné.

Zkrátka Zeman tuto politickou půtku, do které se s ním vedení ČSSD dostalo díky své vlastní nepružnosti, na body vyhraje. Představovat si, že věc vyřeší nějaká kompetenční žaloba na něj, jak si myslí v tuto chvíli i hejtman Netolický, je řešení v řádech měsíců. Ale Česká republika a její vláda potřebují řešení nastalé situace hned anebo velmi rychle.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.