Jiří Paroubek: Premiér Fiala – Demolition Man

20.11.2023 15:49 | Komentář

„Česká republika je v současnosti skutečným nemocným mužem Evropy. Nejpůsobivějším důkazem toho je, že česká ekonomika je jedinou z 27 ekonomik EU, která se stále plně nezotavila z propadu, způsobeného koronavirovou krizí,“ píše nelichotivě o Česku deník Die Welt.

Jiří Paroubek: Premiér Fiala – Demolition Man
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Důvodů tohoto pochmurného stavu je hned několik. Zásadní je extrémní nárůst cen energií. Slovensko, Rakousko, Maďarsko stále odebírají levný ruský plyn stejně jako Ukrajina. Ke všem proudí stejným potrubím, které vede i na naše území. Vláda Petra Fialy chce být ukrajinštější než sama Ukrajina a odmítá brát „špinavý“, a tedy levný ruský plyn. Moc praktické to ale není...

Současně se chová jako agent soukromých vlastníků ČEZ a pod rouškou výmluv typu Lipská burza nechává pohádkově vydělávat právě tyto minoritní soukromé vlastníky. Samozřejmě na úkor občanů a celého firemního sektoru. Proto platíme za elektřinu takovou „raketu“. A budeme platit ještě více.

K tomu přistupuje servilita vůči EU, projevovaná souhlasem se spekulacemi s emisními povolenkami, tedy jejich drahotou, a ohlašovaná destrukce tradičního autoprůmyslu.

Anketa

Líbily se vám letošní oslavy 17. listopadu?

3%
86%
hlasovalo: 15471 lidí

K tomu přidejte neexistující vládní vizi a strategii, jak dál v podnikatelském sektoru, a nejhloupější daňový systém, který si umíte představit. Hloupé nastavení daňového systému dusí menší firmy, ale prospívá nadnárodním oligopolům a způsobuje zaostávání a snižování konkurenceschopnosti takřka veškeré výroby. Nevyplácí se investovat do nových technologií včetně robotizace a automatizace výrob. "Vyplácí" se odeslat do zahraničí stovky miliard na dividendách...

Samozřejmě, v tržní ekonomice vláda neřídí firmy, ale vytváří podmínky a prostředí. Fialova vláda intenzivně vytváří zcela nekonkurenční prostředí.

Co by měla dělat?

Předně využít všech možností ke snížení cen energií. V otázce plynu se chovat stejně jako Slovensko, Maďarsko, Rakousko, ale i Ukrajina. Na půdě EU otevřít diskuzi o otázce emisních povolenek a spekulací s nimi spojených. Povolenky jsou v naší situaci naprostý nesmysl, stejně jako zákaz spalovacích motorů nebo zákaz spalování uhlí. Pokud nešlápneme na brzdu, čeká nás hospodářský úpadek, rozval společnosti, bída a chaos.

V oblasti daní je potřeba vrátit se k systému progresivního zdanění včetně zavedení této formy daně pro oligopoly. Banky, energetické giganty a další oligopoly musí být zdaněny víc než malé a střední národní firmy. Od vysokého zdanění je může ochránit jen přesun peněz do investic na modernizaci jejich zdejších provozů.

Prostě, malá a střední firma nemůže platit 21% daně stejně jako nadnárodní oligopol už jen proto, že nemůže používat všech triků „optimalizace“ daní pomocí uměle nafouknutých nákladů ze zahraničí. Místní podnikatel nemá stejné možnosti jako nadnárodní Godzilly.

Kroky Fialovy vlády, včetně jejich „balíčku“ ženou naši zemi k úpadku. Dnes už to přiznávají i provládní ekonomové a analytici. Bohužel není síla, která by dokázala destrukční partu odstavit od kormidla.

Druhou otázkou je, zda opoziční ANO bude schopno nastavený kurz zásadně otočit. Zkušenost z minulých období ukazuje, že se v realitě vládnutí od současné party až zas tak neliší. ANO se nepostavilo proti emisním povolenkám, nebránilo zákazu spalovacích motorů, nebojovalo proti zákazu spalování uhlí, mlčí v otázce plynu z Ruska, nepřevzalo ČEZ a v neposlední řadě s ODS zrušilo superhrubou mzdu a nevrátilo přitom systém progresivního zdanění s daňovým zvýhodněním investic.

Pokud se nestane zázrak, naše budoucnost rozhodně růžově nevypadá...

(Poznámka: Text byl psán pro Mladou frontu Dnes, kde byl publikován v sobotu 18. listopadu)

Vyšlo na Vasevec.info. Publikováno se souhlasem vydavatele

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.