Jiří Paroubek: Přeskupení politického spektra

03.12.2018 17:30

Zdá se, že kauza A. Babiše ml. zapůsobila na vývoj volebních preferencí, coby katalyzátor urychlující některé procesy, které jsou v české politice patrné již delší dobu.

Jiří Paroubek: Přeskupení politického spektra
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

V těchto dnech byly zveřejněny výsledky dvou průzkumů veřejného mínění, které byly uskutečněny prakticky až po hlasování o důvěře vládě, jež proběhlo ve sněmovně 23. 11. 2018. Z obou průzkumů je patrné:

1) Hnutí ANO posílilo svou pozici a nelze tedy říci, že by se od něj odvraceli jeho voliči v důsledku problémů A. Babiše v souvislosti s Čapím hnízdem. Zejména v průzkumu Kantar TNS pro Českou televizi je patrné, že z celé kauzy A. Babiše ml. vyšlo hnutí ANO posíleno. Lze říci, že k němu směřovali dosavadní sympatizanti SPD, ale přidali se k němu také zčásti nedávní sympatizanti KSČM a dřívější sympatizanti ČSSD. Pokud měla celá kauza vyvolaná celkem neobratně - jak se dnes ukazuje -redaktory TV Seznam Kubíkem a Slonkovou, vyvolat dojem nepříznivý pro premiéra tak, aby demonstrace konané v souvislosti se 17. listopadem smetly jeho vládu. To se nepodařilo. Bylo to dáno jednak jednoznačnou podporou prezidenta, přílišnou vykonstruovaností celé kauzy a zcela nepochybně také velkou obratností a flexibilitou marketingového zázemí A. Babiše a obratným vystupováním A. Babiše samotného.

2) Celý blok „menších a malých“ politických stran, počínaje SPD přes STAN, KDU – ČSL a TOP 09 a sociální demokracií konče, se zdá být ohrožen tím, že tyto strany propadnou se svými preferencemi pod hranici 5% hlasů voličů, potřebných ke splnění podmínky pro vstup do sněmovny. Zkrátka, žádná z těchto stran to v příštích sněmovních volbách nebude mít jednoduché, aby se do poslanecké sněmovny vůbec dostala. A to platí včetně ČSSD a Okamurovy SPD. Pokud jde o ČSSD, funkci silné strany levého středu, kterou ČSSD plnila v letech 1996 – 2017, plní dnes nesporně hnutí ANO. A v české politice, v hlavách voličů, dochází k silnému přeskupování volebních preferencí ve prospěch tří sílících subjektů: hnutí ANO, Pirátů a ODS.

Další měsíce ukážou, zda proces koncentrace hlasů na pravici,98 s gravitačním polem kolem ODS, bude pokračovat. Zdá se, že podpora Pirátů má stále silnější charakter generační. Nespokojení mladí voliči podporují právě především Piráty. I v tomto případě je otázka, zda tento trend bude v dalších týdnech pokračovat.

Průzkumy v %

Politická strana, hnutí

Kantar TNS

SANEP

ANO

32,5

30,1

Piráti

19,0

15,5

ODS

16,0

16,8

KSČM

6,0

6,1

SPD

5,5

7,2

STAN

5,5

5,3

ČSSD

5,0

5,0

KDU-ČSL

4,5

5,2

TOP 09

4,0

4,8

ostatní

2,0

4,0

Jiří Paroubek

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …