Jiří Paroubek: Rusko a Čína v čele v úsilí o vakcínu proti koronaviru

19.08.2020 17:26

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) bylo na konci června ve světě evidováno 165 projektů, jejichž cílem je objevení nové vakcíny proti koronaviru.

Jiří Paroubek: Rusko a Čína v čele v úsilí o vakcínu proti koronaviru
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Největší počet projektů s tímto cílem probíhá v současné době ve Spojených státech, a to 43. To není překvapení, protože Spojené státy mají tradičně vynikající výzkum v oblasti zdravotnictví, biotechnologií atd.. Americká vláda podporuje významnými finančními částkami některé velmi nadějné projekty, které ukazují, že by mohly přinést pozitivní výsledek. Například společný mezinárodní projekt spolupráce americké firmy Pfizer a německé firmy BioNTech obdržel od americké vlády téměř dvě miliardy dolarů.

Pravděpodobně obdobně štědrá je ve vztahu k nadějným projektům na vývoj vakcíny také Čína, jen o tom není žádná publicita. Nicméně, podle WHO se v Číně zaměřuje na vývoj vakcíny proti koronaviru 33 projektů. Již čtyři projekty prošly v Číně náročným testováním v první a druhé fázi a nyní probíhá fáze třetí. Tedy Číňané jsou dost daleko ve výzkumu i aplikaci vakcíny. Na třetím místě v počtu projektů 13 projektů) je Indie, tedy země s vynikající vědecko-výzkumnou základnou, zejména na vysokých školách. Následuje Turecko a Rusko spolu s Velkou Británií, každá z těchto tří zemí rozvíjí na vznik vakcíny proti COVID-19 11 projektů. Zdá se, že nejúspěšnější z těchto tří zemí je zatím Rusko, které už je ve třetí fázi testování jedné vakcíny. A jsou země, které již kontrahují dodávky této ruské vakcíny pro své potřeby.

Anketa

Měl by se omezit či zdanit odtok zisků nadnárodních firem z České republiky?

98%
2%
hlasovalo: 21634 lidí

Za těmito třemi zeměmi následuje v počtu projektů směřujících ke vzniku vakcínu proti COVID-19 s 10 výzkumnými projekty Německo. Tedy země s tradičně velmi kvalitní vědecko-výzkumnou základnou a vysokou kreativitou vědců. Na dalších místech v pelotonu úsilí o získání vakcíny jsou Kanada s devíti projekty a Japonsko s 8 projekty.

Po jednom výzkumném projektu mají rozpracováno například v Česku, v Argentině, ve Švédsku, ve Vietnamu, ve Finsku a v Jižní Africe.

Celkově vládne, až na výjimky, zmíněné mezinárodní spolupráce Pfizer - BioNTech mezi jednotlivými zeměmi spíše rivalita, nežli kooperace. Padají dokonce obvinění o špionáži zejména ze strany Ruska, ale to už je standardní milieu v mezinárodních vztazích, jež patří k běžné propagandistické výbavě některých zemí Západu.

Pokud informace o ruských a čínských vakcínách jsou validní, respektive tyto vakcíny projdou i poslední fází výzkumu už při praktickém uplatnění na širokém vzorku obyvatel, a zejména, pokud budou účinné, bude je možné využívat jako zbraň v boji proti koronaviru. To by byla skvělá zpráva pro lidi i pro světovou ekonomiku. Doufejme, že tomu tak bude.

Koronavirem COVID-19 ve světě dosud onemocnělo přes 17 mil. lidí a přes 750 tis. lidí zemřelo. Zejména v prvním čtvrtletí (v Asii) a ve druhém čtvrtletí (v Evropě a ve Spojených státech) letošního roku narušila pandemie významným způsobem hospodářství celého světa. V řadě států, na prvním místě v USA a v Brazílii, pak pandemie pokračuje dál, a to vykazováním dalších vysokých počtů nemocných a zemřelých. A negativními dopady do ekonomiky.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…