Jiří Paroubek: Šejkové se k poddaným chovají sociálněji

08.09.2022 17:28 | Komentář

Rádi se, jako součást Západu, holedbáme tím, jak je náš demokratický systém pro život obyčejných lidí nejlepší z nejlepších. Platí to ale jen v situaci, kdy tento systém zajistí drtivé většině lidí jejich základní životní potřeby. Jinak řečeno, umožní jim žít život na slušné materiální úrovni a s vysokou mírou osobní svobody. Mezi základní životní potřeby patří vedle potravin i energie. V arabských feudálních státech patří ropa a plyn pouze úzkému okruhu vládnoucích rodin. Protože mají energetických surovin dostatek a jsou jejich vývozci, dopřávají svým občanům tyto komodity za násobně nižší ceny, nežli za jaké je prodávají dál.

Jiří Paroubek: Šejkové se k poddaným chovají sociálněji
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Naše země je velkým výrobcem celkem levné elektrické energie. Občané se na tento stav po generace skládali především svými daněmi. Za ty se stavěly elektrárny, včetně těch jaderných, přehrady s obřími turbinami, robustní přenosová síť, dotují se obřími částkami ze státního rozpočtu obnovitelné zdroje. Tyto dlouhodobé a masivní investice všichni politici zdůvodňovali potřebou být, alespoň co se týče elektřiny, nezávislí.

Vlastníkem ČEZu je většinově náš stát reprezentovaný vládou. ČEZ prodává svým vlastním občanům – vlastníkům a dlouhodobým financiérům svých aktivit, elektřinu za desetinásobky toho, co stojí její výroba. Děje se tak úplně zbytečně prostřednictvím energetické burzy v Lipsku, která vyhání ceny elektřiny vzhůru. Zjednodušeně řečeno, šejkové se ke svým poddaným chovají mnohem sociálněji, než se chová naše vlastní demokratická vláda ke svým takzvaně svobodným lidem. Náš tolik velebený systém prohrává v přímém přenosu, a pokud se vláda nevzpamatuje a nevzepře se této bezuzdné hamižnosti, pak náš politický systém v konkurenci s jinými prostě prohraje. Jednoduše proto, že lidé ztratí chuť v takovém zřízení žít. Důsledky si každý může představit sám. Premiér Fiala má demokracie a svobody plná ústa, ale bohužel ve své funkci zatím dělá vše pro to, aby současný systém před lidmi zdiskreditoval a pohřbil. V tom mi připomíná představitele sociální demokracie posledních deseti let. Ti tak vehementně žvanili o důležitosti a nepostradatelnosti této strany, přitom nedělali pro své voliče nic podstatného, až vypadli ze Sněmovny a ztratili jakýkoli vliv. Prostě a jednoduše, přestali vlastní voliče bavit. Stejně tak naše občany může přestat bavit náš současný systém. Jen slepý nevidí, že k tomu právě teď dochází.

Ostatně máme pro to i určitou paralelu z naší historie. První čs. republika skončila díky selhání našich západních spojenců v Mnichově a i díky dopadům Velké hospodářské krize 30. let v očích mnoha občanů jako systém, ke kterému se nechtěli po válce vracet... Proto ty obrovské volební úspěchy komunistů po válce...

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …