Jiří Paroubek: Útok na Janu Maláčovou má politickou logiku...

27.02.2020 13:24

…tedy alespoň v rámci zájmů Andreje Babiše a hnutí ANO. J. Maláčová je aktivní a viditelná členka vlády a je jednou z mála skutečných osobností sociální demokracie. Je přitom pozitivně vnímaná velkou částí české veřejnosti.

Jiří Paroubek: Útok na Janu Maláčovou má politickou logiku...
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Zásah policie na MPSV, ke kterému v tomto týdnu došlo, je věcí, kterou je určitě potřeba se zabývat. Že by ale tato akce vybočovala z koloritu dnešní doby, když policie nedávno zasahovala na ministerstvu obrany, ministerstvu financí (tedy na finanční správě), to se říci nedá.

Výjimečná je ale praxe A. Babiše, který, podle svých slov, napsal ve věci IT zakázek ministryni Maláčové asi deset dopisů (!). U předsedy vlády je to neobvyklá praxe. To tvrdím jako bývalý předseda vlády. Neříkám, že jsem ministrovi „své“ vlády jako premiér tu a tam neposlal nějaký dopis, ve kterém jsem jej upozornil na problém v jeho resortu. Ale že bych napsal několik dopisů k témuž problému a bez adekvátní odezvy, to považuji za diletantismus předsedy vlády. Pokud předseda vlády cítí nějaký závažný problém v rámci určitého rezortu a on ze zákona do chodu žádného ministerstva osobně zasahovat nemůže, měl by jej přenést buď na koaliční jednání anebo věc přednést na schůzi vlády. Pokud již tolikrát v nedávné minulosti, tedy v posledních týdnech a měsících, premiér upozorňoval svou ministryni na problémy v IT zakázkách na ministerstvu práce, musel přece také vědět, že J. Maláčová IT zakázky jaksi zdědila při přebírání ministerské funkce, a to zejména po své kolegyni z ČSSD a někdejší ministryni, Marksové-Tominové. Proslýchá se, že IT zakázky MPSV z doby ministrováni Marksové-Tominové jsou prověřovány policií. Bylo by zajímavé vědět, zda je to pravda anebo se jedná také o blábol.

Stejně tak veřejně prezentované vyjádření A. Babiše ke kvalifikaci zatčeného (?) náměstka MPSV Baláče, že prý jeho jedinou kvalifikací byla místopředsednická funkce v pražské ČSSD, není korektní. V průběhu včerejška byl v médiích zveřejněn mj. životopis náměstka Baláče a podle toho, co jsem přečetl na vlastní oči, tak si myslím, že tento člověk má dostatečnou kompetenci k tomu, aby mohl řídit svěřený úsek na ministerstvu. A to říkám s plným vědomím toho, že se jedná o člověka z pražské sociální demokracie, jejíž vedení - nevím, jestli s Baláčem nebo bez něj - podává takové politické výkony, že podle dostupných průzkumů veřejného mínění, je ČSSD v Praze nyní na 1,5% volebních preferencí. Ale to je jiný příběh.

Snažím se na věc dívat zcela objektivně. Premiér Babiš své hodnocení (ne)kompetentnosti Baláče hodně přehnal. Účelově a marketingově to jistě zabralo, protože to zpochybnilo v daném okamžiku, pro A. Babiše nepříjemnou soc. dem. ministryni. Premiérova slova o tom, že považuje situaci na MPSV za vážnou a že bude požadovat od ministryně Maláčové vysvětlení, jsou jen teatrálním trikem, který premiérovi doporučili jeho marketingoví poradci. Nevím, co prováděl náměstek Baláč na ministerstvu v posledním necelém třičtvrtě roce. Respektive, co mohl za tak krátkou dobu, co byl náměstkem ministryně, provádět. Jistě se brzo dozvíme (mate mě, že ještě nebyly v médiích zveřejněny policejní odposlechy) určitě zajímavé věci. Trochu mě překvapuje, že si policie nevšímá předchozího období, kdy byly na MPSV velké zakázky v řádech miliard korun zadány.

Čím dál více s časovým odstupem od zásahu policie, se mi zdá, že premiér využil zásahu policie na MPSV jako kouřové clony k zakrytí vlastních politických problémů. Abych byl přesnější, jeho vlastních problémů i problémů jeho hnutí. Na Jižní Moravě probíhá, a proč se premiér staví jakoby to nevěděl, monstrózní policejní vyšetřování naznačující korupci, zejména (ale nejen) ve strukturách hnutí ANO. A tato korupční aféra směřuje přímo k pobočníkovi A. Babiše, druhému muži ANO a předsedovi poslaneckého klubu této strany, Faltýnkovi.

Včera dorazila do Prahy delegace poslanců Evropského parlamentu, která se bude zabývat střetem zájmů A. Babiše a z toho vyplývajícími konsekvencemi, např. na dotace pro Agrofert. Před pár dny byl na finančním úřadě zatčen jeho pracovník, který se dožadoval po klientovi úplatku 5 mil. Kč. A kde nic tu nic. Žádné výzvy premiéra na ministryni financí, aby čin subalterního úředníka berňáku nějak vysvětlila. Nezodpovězenou otázkou pak nutně zůstává, pokud si ne právě vedoucí kádr berňáku řekne o úplatek 5 mil. Kč, o kolik si mohou říkat ti nad ním...

O podivných zbraňových zakázkách na ministerstvu obrany nemá ani smysl mluvit. To je folklór tohoto ministerstva.

Zkrátka si myslím, že po zatýkací akci na MPSV, hodil premiér do veřejného prostoru dýmovnici, aby se alespoň na chvilku zapomnělo na ministerstva řízená ministry za hnutí ANO a jejich problémy.

Ostatně odchod nedávného ministra dopravy Kremlíka, měl mnoho rysů politické popravy v přímém přenosu. Jeho následné macerování médii koncernu MFD, stojí také za zamyšlení. Prostě Kremlík se po svém odvolání vzbouřil a teď to má…

Nemůžu se ale zbavit dojmu, že A. Babišovi nejde jen o to, aby vytvářel kouřové clony nad vlastními problémy. Protože problémy jeho ministrů jsou i jeho problémy. Řekl bych, že marketingoví stratégové a lidé v zákulisí hnutí ANO došli k názoru, že letošní rok je tím posledním vhodným, kdy hnutí ANO může ve volbách získat až třetinu hlasů voličů. Nasvědčují tomu všechny průzkumy veřejného mínění, že pokud by byly volby do sněmovny nyní, vyhraje je hnutí ANO na celé čáře. Jiná věc ale je, kdo s ním půjde do koalice. Pokud si zničí seriózního koaličního partnera, jakým je sociální demokracie a pokud bude trvat i po volbách na premiérství A. Babiše, mnoho zájemců o vládní spoluúčast v tom následujícím volebním období asi nebude. Vždyť by si všechny české pravostředové strany sami plivly do tváře, kdyby najednou provedly pravý opak toho, co říkaly předtím. To znamená, jestli dnes říkají, že nikdy s Babišem a s jeho mnohonásobným konfliktem zájmů a trestním stíháním, jen těžko si lze představit, že by s ním mohly spolupracovat na vládní úrovni bez ztráty tváře, byť někteří lídři opozičních stran (Jurečka) jsou na to zjevně natěšeni. Tipoval bych tak akorát Okamuru s Foldynou...

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…