Jiří Paroubek: Vliv vakcinace na průzkumy veřejného mínění ve Velké Británii

02.02.2021 14:37

Včerejší britské noviny, The Independent, ve své internetové verzi přinesly informaci, že podle listu The Observer, který provedl průzkum veřejného mínění, se po čtrnácti dnech ujali vedení konzervativci.

Jiří Paroubek: Vliv vakcinace na průzkumy veřejného mínění ve Velké Británii
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Zdá se, že se v číslech, která The Observer uvádí, projevuje relativně úspěšný průběh vakcinace britského obyvatelstva proti covid-19 podle vladního vakcinačního programu.

Průzkum veřejného mínění, uskutečňovaný pro The Observer, dává konzervativcům 41% preferencí, což je vzestup o čtyři procentní body ve srovnání s čísly před dvěma týdny.

Anketa

Kauza ,,vlekař": Schvalujete jednání majitele (spuštěného) vleku v Čenkovicích, který napadl štáb TV Nova?

37%
63%
hlasovalo: 12618 lidí

Labouristická strana Keira Starmera dostala 38% preferencí. Poklesla tedy, oproti předchozímu průzkumu před čtrnácti dny, o sedm procentních bodů.

Borise Johnsona považuje podle tohoto průzkumu za nejlepšího premiéra 33% respondentů, když před čtrnácti dny to bylo 30%. Naopak, Keir Starmer, vůdce labouristů, je považován za lepšího kandidáta na premiéra 29 procenty respondentů, což je o tři procentní body méně, než před dvěma týdny.

Průzkum zahrnoval názory dvou tisíc občanů Spojeného království a proběhl ve dnech 28. a 29. ledna. Podle všeho se do něj promítl vliv probíhajícího vakcinačního programu.

V současné době, tedy do 29. ledna, bylo v Británii vakcinováno podle čísel vlády téměř půl milionu občanů. V posledních dnech vzrůstá počet vakcinovaných denně ve všední dny o více než 70 tisíc. Podle záměrů mají být do poloviny února uskutečněny vakcinace nejrizikovějších kategorií obyvatelstva Velké Británie.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…