Jiří Paroubek: Zkouška pozice Západu bojem

18.12.2021 7:35 | Komentář

Za pár týdnu se uskuteční zimní olympijské hry v Pekingu. Před nedávnem byla na Valném shromáždění OSN přijata rezoluce o olympijském příměří pro zimní olympijské hry v Pekingu, kterou společně vypracovali Čína a Mezinárodní olympijský výbor.

Jiří Paroubek: Zkouška pozice Západu bojem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Tato rezoluce VS OSN byla navržena 173 členskými zeměmi OSN, vč. České republiky. Bohužel, před zhruba dvěma týdny se objevila informace, že se vlády USA, Velké Británie, Austrálie a Kanady rozhodly k tzv. diplomatickému bojkotu olympijských her v Pekingu. 

Anketa

Bude válka mezi Ruskem a Ukrajinou?

20%
77%
hlasovalo: 17527 lidí

Co ten diplomatický bojkot vlastně znamená? Olympijských her v Pekingu se prostě nezúčastní političtí představitelé z těchto zemí. Lze očekávat, že se k bojkotu připojí také další státy, zejména státy pobaltské a pod novou vládou také např. Česká republika. Bude to poněkud v rozporu se zásadou „politické neutrality sportu“, kterou Olympijská charta stanovila již před drahnými lety. A bude to také v rozporu s výše zmíněnou rezolucí o olympijském příměří pro zimní OH v Pekingu, která byla přijata ve VS OSN. ČLR se dlouhodobě brání informacím západních médií o údajných „převýchovných táborech“, o údajné genocidě Ujgurů v provincii Sin-Tiang. Tyto tábory sice zatím, alespoň pokud mám povědomost, nikdo z kritiků se zemí Západu neviděl, ale nicméně se celá věc bere jako axiom, o němž se nepochybuje.

Je zajímavé, že se nějakou dobu již nehovoří o dalajlamovi, zřejmě proto, že dalajlama se ve svých veřejných vyjádřeních distancoval od myšlenky nezávislosti Tibetu a spokojil se s požadavkem (mnou celkem pochopitelným) autonomie této provincie.

Některé státy Západu zejména Francie, ale také Itálie a Portugalsko se prostě k diplomatickému bojkotu vyhlášenému kvartetem čtyř západních států nepřipojí. Nejspíše se nepřipojí ani Německo, neboť Olaf Scholz, nový spolkový kancléř, chce pokračovat v linii realistické politiky kancléřky Angely Merkelové.

Druhá (Čína) a čtvrtá (Německo) největší ekonomika světa, chtějí pokračovat v dělné spolupráci, která probíhá na mnoha a mnoha úrovních. Kdyby nebylo odbytu německých výrobků v Číně, na obrovském čínském trhu, německý průmysl by zažil těžké časy.

Velmi tichým způsobem s postupem kvarteta vyjádřil svůj souhlas japonský ministerský předseda. Ovšem bez zbytečných politických deklarací. Sdělil jen, že se zimních OH prostě nezúčastní.

Osobně očekávám, že se k akci vedené americkou diplomacií připojí zhruba dvě až tři desítky zemí, ne více. Většina politických představitelů zemí, jež se zúčastní olympiády v Pekingu, se ale k diplomatickému bojkotu nepřipojí. Nevím, jestli právě takovým způsobem protestu, jaký zvolily země kvarteta, lze něčeho dosáhnout. Možná jen toho, že se ukáže, v jak velké izolaci země Západu vlastně se svým myšlenkovým světem ve světovém společenství jsou. A je jen štěstí, že se nejedná o letní olympiádu, které by se mohlo zúčastnit v Pekingu 160-180 států. Zimní OH pochopitelně tak vysokou účast států nemají.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…