Jiří Pehe: Přetahovaná mezi ČSSD a prezidentem Zemanem

21.08.2013 19:20

Vývoj v komplikovaných vztazích mezi sociální demokracií a prezidentem Milošem Zemanem je jako divoká jízda na horské dráze. Poté, co se ČSSD rozhodla podpořit pod tlakem „zemanovců“ ve svých řadách vládu Jiřího Rusnoka, kterou Zeman jmenoval bez ohledu na vůli Poslanecké sněmovny, vypadalo to, že prezident už nejstarší českou stranu zcela ovládl.

Jiří Pehe: Přetahovaná mezi ČSSD a prezidentem Zemanem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Nebylo pak těžké souhlasit s místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem, když tvrdil, že ČSSD bude po volbách pouhou prezidentskou onucí. Jako nepříliš velké přehánění se také jevilo varování z řad pravice i z úst některých politologů, že Zeman získá v podobě volebního vítězství ČSSD mocnou vládní a legislativní mašinérii, kterou doposud neměl, přičemž i bez ní už ukázal autoritářské tendence. Pak ale ČSSD překvapila, když její předsednictvo odhlasovalo, že její předseda Bohuslav Sobotka, který nepatří k „zemanovcům“, bude nejen jejím volebním lídrem, ale i kandidátem na premiéra.

Toto rozhodnutí stranického vedení se jevilo jako sebevědomá reakce na slova prezidenta, který v projevu před hlasováním o důvěře Rusnokově vládě utrousil, že premiérem bude jmenovat představitele, tedy nikoliv automaticky předsedu vítězné strany, aby o několik dní později v rozhovoru s deníkem Právo upřesnil, že představitelem rozumí politika, kterého mu doporučí vedení strany. Takže zdánlivě bylo vše jasné.

Někteří levicoví komentátoři, kteří ve světle sílícího vlivu Zemana v ČSSD varovali, že hlas pro ČSSD může být de facto hlasem pro příští mocnou prezidentskou stranu, která bude pomáhat Zemanovi uskutečňovat jeho cíle, pootočili. Bude-li Zeman jmenovat toho, koho mu doporučí vedení strany, a vedení strany se přitom už dopředu usneslo, že to bude Sobotka, pak naopak dává smysl hlasovat pro ČSSD, protože čím bude strana, a s ní Sobotka, po volbách silnější, tím slabší bude Zeman.

Jenže by to nebyla ČSSD, aby věci hned nezkomplikovala, když v Jihomoravském kraji nasadila do voleb jako jedničku na kandidátce Sobotku a jako dvojku Haška. Z voleb v tomto kraji se tak stanou jakési stranické primárky, protože voliči, jak známo, mohou kroužkovat a posunout s pomocí svých preferenčních hlasů favority výše. V minulých volbách Hašek takto přeskočil Sobotku.

Prezidentský kancléř Vratislav Mynář pak může utrousit, že přímo zvolený prezident může přihlížet i k takto projevené kvůli voličů. Jinými slovy, vyhraje-li Hašek výrazně kroužkovací souboj, může Zeman vedení ČSSD tlačit, ať mu na premiéra doporučí jeho. Není těžké si představit, jak by takové rozhodování při současném stavu v ČSSD dopadlo. Varování Miroslava Kalouska, že se ČSSD může stát po volbách Zemanovou onucí, se tak bohužel najednou opět jeví jako ne zcela nereálné. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…