Jiří Řezník: Novičok a morálka

07.05.2018 11:50

Líbí se mi morálka, která hlásá, že zatloukat údajně ve jménu vlasti je hodno všeobecné úcty a vážnosti, skutečně se zamlouvá někomu tato hrůza? Uvědomuje si jeden novinář (Martin Fendrych), k čemu se propůjčuje. Štvanice na Alfreda Dreyfuse mu neříká už vůbec nic?

Jiří Řezník: Novičok a morálka
Foto: archív autora
Popisek: klávesnice

Podle tohoto novináře Zeman mohl klidně říci toto: Jed A234, kterým byl otráven Skripal a jeho dcera, se podle svědectví BIS a Vojenského zpravodajství u nás ani nevyráběl, ani netestoval. - To by pak byla pravdivá zpráva, ovšem žádná mezinárodní bomba. Co české národní zájmy? Pomohl Zeman i České republice, jež je zemí EU a NATO a spojencem britského království? Ne, právě naopak. Zeman zpochybnil západní postup (vyhošťování ruských diplomatů). Rusové toho ihned využili, lež je jejich národním zájmem. České zájmy Zeman těžce poškodil. Dělá z nás zrádcovskou zemi, jež zamlžuje vyšetřování otravy Skripalových. Na Západě zpochybnil i české tajné služby, ničí jejich důvěryhodnost.[1]

Pokud platí slova Stropnického, pak ovšem Zeman v TV žádné utajované informace nevyzradil. Stropnický vyloučil, že by Česko mělo s toxickým novičokem cokoli společného. To tvrzení je naprosto mimo realitu. Vychází patrně z toho, že máme určitou tradici chemických vojsk. Kdysi dávno, za Varšavské smlouvy, to byla naše specializace. S určitými látkami se laboratorně pracuje, abychom byli obranyschopní, ale s novičokem to nemá nic společného. Takže tato zkratka nebo hyperbola nebo jak to nazvat – musím říci lživá – je úplně bezpředmětná.

Údajně množství u nás vyrobeného novičoku bylo schopno zabít tak dvě vosy. Otázka, proč totéž množství nebylo schopno zabít člověka, který má složitější a citlivější nervovou soustavu. Obávám se, že v tomto případě váha jedince nerozhoduje. Mimochodem, i štípnutí vosy může zabít. Minimálně tedy platí, že paní Theresa buď měla, nebo dala k dispozici toliko nepřesné informace. Co když je přesně tak nepřesná ve všech svých dalších expose? Ďábel se skrývá v detailu. Ostatně i Britové mohli poněkud pozměnit v zájmu vyšetřování číslo označení jedu, aby vylákali hada z úkrytu.

Rusové vycházeli ve svém tvrzení z veřejně dostupných zdrojů, což řekli, tedy z publikovaných odborných článků v časopisech, dostupných na webech. Relativně dlouho před vypuknutím britské aféry s otravou Skripala byly v našem odborném tisku publikovány články, z nichž vyplývalo, že jsme jisté zkušenosti se zacházením s novičokem získali. Nikdo z dotyčných nelhal, pouze vycházeli ze svého vyhodnocení možných dostupných informací. Šlo by o lež pouze tehdy, kdyby dotyční věděli, jak se věci ve skutečnosti mají. A tvrdili by něco jiného s cílem uškodit České republice.

Termín výroba zahrnuje i přípravu výroby. Podle zákona č. 19/1997 Sb. o některých opatřeních souvisejících se zákazem chemických zbraní se rozumí výrobou stanovených látek jejich vytváření chemickou reakcí.[2] A nikdo nemůže vědět, kolik toho novičoku mohlo být vyrobeno ilegálně, když vše bylo připraveno. V poledne zničím oficiálně získané množství, odpoledne ve volném čase vyrobím toho poněkud více. Zařízení i suroviny asi mám. A navíc, publikované články nepřímo naznačují, že novičok byl u nás připravován opakovaně. A co to potom je?

Co řekl Miloš Zeman: Loni v listopadu ve Vojenském výzkumném ústavu ministerstva obrany v Brně byl testován nervově paralytický jed označovaný jako A230. Množství vyrobeného jedu bylo údajně poměrně malé a po testování byl tento jed zničen. Můj závěr zní - byl u nás vyráběn a testován novičok, byť v malém množství, a poté byl zničen. Víme kdy, a kde to bylo a je pokrytectví předstírat, že se nic takového nedělo.

[1] https://nazory.aktualne.cz/komentare/zeman-zradil-svoji-vlast-jedna-v-zajmu-ruska-pata-kolona/r~738631944f8411e88b47ac1f6b220ee8/

[2] Nejde o můj postřeh. Srovnej diskuzi k blogu https://janbarton.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=661503, jeden z příspěvků Bohumíla Vaňka.

Jiří Řezník

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …