Jiří Selucký: Cena za svobodu - porody doma včetně následků

04.02.2012 11:20

Žijeme v relativně svobodném světě. Přináší to spousty báječných možností ale i obrovské množství rizik a negativ. Kampaň kolem porodů doma je toho zářnou ukázkou.

Jiří Selucký: Cena za svobodu - porody doma včetně následků
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na průčelí nemocnice v Kyjově, která se zmítá v problémech

Můj osobní pohled je na ně velmi jednoznačný. Preferuje se právo matky nad čímkoliv, dokonce i nad právem dítěte na život a zdraví. Jistě , aktivistky argumentují absolutní svobodou matky se rozhodnout, kde chce rodit. V normální společnosti ale svoboda člověka končí tam, kde kříží svobodu jiného. Že svoboda člověka končí tam, kde omezuje právo na život a zdraví jiného mi přijde natolik jasné, že se mi o tom ani nechce dál rozepisovat.

České soudy se v posledním roce docela vyznamenaly, také se vyznamenala organizace, která se ve svém jméně lidskými právy zaštiťuje. Jak v odsudku za zásah záchranky v Brně u porodu doma ( http://selucky.blog.idnes.cz/c/208611/Muzete-zabit-sve-dite-beztrestne-Porod-doma-v-Brne-II.html ), tak v případě pražského případu rodičky požadující bezplatnou asistenci nemocniční porodní asistentky u porodu doma tato organizace zastupovala žalující stranu. Přijde mi to velmi signifikantní pro naši společnost, že "křiklouni" a aktivisti mají u soudů docela navrch před hodnocením a námitkami skutečných odborníků. V obou případech měly navrch argumenty o svobodě, pokroucené statistiky a tlak aktivistek. Jasné vyjádření skutečných odborníků nebylo bráno v potaz.  Zajímavé je, že liga lidských práv či jak se jmenují masivně obhajuje svobodu matky , přitom není schopna clonou svého přesvědčení proniknout k myšlence na právo dítěte na zdraví a život. Ani argument, že skutečné profesionálky- lékařky s erudicí v porodnictví či porodní asistentky z porodnic doma zásadně nerodí s nimi nijak nepohne.

Dnes vyšel článek popisující úmrtí ženy při porodu doma, shodou okolností aktivistky prosazující domácí porody. Dítě přežilo a je zdravé. Jistě je to velká tragedie pro celou rodinu, nicméně pokud se rozhodla sama a doplatila na to hlavně sama.... http://www.novinky.cz/zahranicni/svet/257910-aktivistka-bojujici-za-domaci-porody-pri-jednom-takovem-zemrela.html V článku je také zmínka o seriozní studii, která odhalila, trojnásobné riziko pro poškození dítěte u porodů doma. Problém je, že riziko je v promilové hladině. Každý asi ví, že většina porodů proběhne samospádem a bez větší pomoci také dobře. Tak jak je hloupost tvrdit, že každý nebo většina porodů doma dopadne katastrofou, stejně ale hloupé je tvrdit, že u porodu doma není větší riziko než u porodu v nemocnici.

Jsem lékař, nemám ale s porodnictvím nic společného. Na druhou stranu jsem několik let pracoval ve špičkovém traumacentru, taky jsem jezdil se záchankou. Zkušenost je taková, že když se něco opravdu vážného stane, jde o minuty nebo vteřiny, než vzniknou skutečně nevratné změny nebo katastrofa. Tyto případy se někdy dají zachránit v dobře fungující nemocnici, někdy ani tam ne. Porod s komplikací je na tom podobně. Když se věci kazí, jde o vteřiny nebo minuty. Pokud taková příhoda nastane doma, je vysoká pravděpodobnost, že komplikace se zjistí podstatně později, než v dobře fungující porodnici. Prostě proto, že nejsou k dispozici všechny technologie. A to ukrajuje drahocenné minuty z času, který umožňuje nápravu. Pokud komplikace potřebuje nemocniční výkon a lékaře k tomu, aby dobře dopadl, je u porodu doma tato možnost časově značně vzdálená- jistě desítky nebo mnoho desítek minut- od detekce do umožnění záchranného zákroku. Lékař v záchrance opravdu nemá prostředky, aby pomohl u komplikovaného porodu o mnoho lépe než poučený laik. Takže prodleva musí být v opravdu vážných případech vskutku fatální. Nic na tom nezmění statistiky uváděné aktivistkami, které vyhodnocují leccos a lecjak. Nic na tom nezmění ani problematická interpretace těchto statistických výsledků. Prostě je to tak.

Snaha o optimální prostředí u porodu je jistě oprávněná, včetně respektování soukromí a důstojnosti. Řešit ale situaci odmítnutím porodnic zvýrazňováním jejich negativ a nesmyslnou propagací porodů doma je podle mne poněkud ubohé. I když to zaštiťuje nějaká liga nebo soud.

Pokud vezmeme tuto záležitost jako příklad, co se dá v moderní společnosti také protlačit, je třeba se zamyslet, kam tato společnost vlastně jde a čím se na své cestě řídí. Teoretický pohled na ni jako moderní pokrokovou a logicky se chovající společnost se poněkud ztrácí v mlze tmářství a individualistických nesmyslů. To je bohužel asi také cena za svobodu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…