Jiří Vyvadil: Čínský model komunismu ve světě zvítězí. Sváže kapitalismus ve prospěch lidí

12.05.2015 9:15

Když jsem včera poslouchal moderátorku pořadu Interview, jak se diví, že ve Vietnamu zároveň vládne jejich komunistická strana a zároveň tam mají kapitalismus, znovu jsem si uvědomil fatální chybu komunistických stran tzv. sovětského bloku, která komunisty stála moc a nás fakt, že stále nejsme 8. nejvýkonnější ekonomikou světa na hlavu, jako jsme byli za první republiky, tj. fatálně chybnou hospodářskou politiku. A vlastně se ani nemohu divit naivním otázkám oné moderátorky.

Jiří Vyvadil: Čínský model komunismu ve světě zvítězí. Sváže kapitalismus ve prospěch lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Kapitalismus má mnoho kladů a mnoho vad, nicméně, kromě Severní Koree se jako ekonomický model prosadil všude a nejúspěšněji právě v Číně, pevně vedené komunistickou stranou, kde z ní vytvořil přes drobné útlumy a přechodné problémy nejdynamičtěji rostoucí  ekonomiku světa.

Právě trvale nedostatkové hospodářství, absence obyčejných radostí  jako svoboda a možnost cestování, růstu životní úrovně atd., způsobené sovětským modelem tzv. plánovitého hospodářství vedlo v našem světě před rokem 1989 k jeho pádu.

Číňané dnes respektují komunistickou stranu jako vedoucí úlohu země a logicky. Dramaticky se zlepšila životní úroveň všech a vyšší střední vrstvy si žijí mnohem lépe než u nás.

Ale nejen to, silná komunistická moc nenechává kapitalismus šířit jeho negativní rysy. Umí a třebas i tvrdě zasáhnout, je –li to potřeba. A že kapitalismus plodí rozpory je jasné. V tomto ohledu je západní společenství zcela bezzubé a – jak ukazují krize – i silně bezmocné.

Zatímco u nás se Schwarzenberg pídí, zda jeden disident z miliardové Číny může něco psát či nemůže, Číňanům je to prostě jedno.

Když turisté z komunistické Číny vyrazí na západ i třebas k nám, jsou naši západní prodavači u vytržení. Takové tržby neudělají ani Němci a dnes ani Rusové.

Co se stalo, nelze odestát...

Vracet svět před rok 1989 nemá smysl a hlavně bylo by to neplodné.

Takže smiřme se s tím, že komunismus zvítězí.

Zvítězí v tom, že sváže kapitalismus ve prospěch většiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…