Jiří Vyvadil: Famózní Topolánek a žvanivý slimejš Fiala

19.04.2015 18:50

Asi fakt stárnu. Samozřejmě, že já hájím politiku pro dolních 7 miliónů, čili v tom dnes již trochu nevhodném pojmosloví budu silným levičákem a v desítkách otázkách jsem s Mirkem Topolánkem nesouhlasil.

Jiří Vyvadil: Famózní Topolánek a žvanivý slimejš Fiala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Osobně jsem ale  věděl, že je to zajímavý chlápek, prostě chlap s gulama, což nepochybně žvatlavý Fiala není. Svého času jsme oba byli senátory, já ČSSD, on ODS. Přesto jsme byli schopni někdy najít průsečík. Když jsem byl navrhován jak na veřejného ochránce práv, tak i jeho zástupce, uměl být docela odvážný. Detaily už mi odchází, ale proti vůli svého tehdejšího stranického šéfa Klause, klub poslanců ODS v tajné volbě mě navrhl a v Senátu jsem opakovaně prošel. Ve Sněmovně, to – jak je to v českých krajích obvyklé – to zazdili mí sociální demokraté.

Proč o tom mluvím...Měl jsem za mlada několik vzorů západních politiků: F.D. Roosewelt, Charles de Gaulle, a vlastně i Winston Chruchill, ale i dnes již zapomenutý Valérie Giscard d‘ Estaing a samozřejmě bravurní evropské socialistické hlavy státu či vlád: Fransois Mitterand či Helmut Schmidt. Byl jediný sovětský politik, kterého jsem bral, byť jsem od počátku měl tušení, že je až příliš velký idealista a věci se mu rozpadnou: Michail Gorbačov . A jen pro úplnost, Jelcina, kterého západní politici milovali jako trvale opilého, ale poslušného vykonavatele svých představ, jsem doslova nesnášel. A i jeho rozpadlé Rusko bylo pro mne nepřijatelné.

Zjišťuji, že začínám mít tato měřítka i u nás a dnes. V pořadu OVM vystupoval jak dnešní předseda ODS Petr Fiala, tak i následně bývalý předseda ODS Miroslav Topolánek– dnes předseda ....ani nevím čeho... plynárník na evropské úrovni.

Zatímco u Fialy jsem doslova dostával křeče z jeho nikam nevedoucí omílající žvanivosti, Mirek byl dokonalý...Čísla padala z rukávu, žádné politologické tlachy, skvělé odpovědi.

Ani Sobotka nijak nezářil. A tentokrát byla i legitimní otázka Moravce, zda při překřikování a neúnosného a nudného žvatlání Fialy se Sobotkou, jsou tyto klasické strany schopny dokázat, že mají své místo v tomto politickém systému. To je správná otázka...

A správná odpověď je asi taková :Tak jako např. v Itálii, dnes zřejmě ve Finsku, Švédsku apod...se už přežily. Nejsou schopny nabídnout nové vůdce, které by zemi vedli někam dál.

Není to samozřejmě jen problém České republiky, je to problém celého Západu...I Mutti Merkel, která dosáhla 25. místo v hodnocení časopisu Time je jen šedivou výjimkou z pravidla nudnosti.

No nedivme se, že světově nejoblíbenějším politikem jak doma, tak i dle časopisu TIME je Vladimír Putin. Západ nemá, co nabídnout a my už vůbec nic.

Prostě, jsme tam kam převážná většina v roce 1989 chtěla jít.

Jsme součástí Západu.

Ovšem tento Západ se buď radikálně změní a nebo uhnije...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Vyvadil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…