Jiří Vyvadil: Macron a Merkelová jako estrádní šmíra, Trump vysmívaný a odmítaný, Putin spojující a vítězící…

31.12.2018 22:48

Asi týden jsem přemítal, jak pojmout ten minulý rok, protože asi každý chápe, že už i ten je převratový a nemine pomalu dne, aby se geopolicky dál nevzdálil od své podoby ze zlomových let 1989 – 1990 coby nastolení věčného vítězství a geopolitické dominance liberálního Západu. Tento svět přetvořený před 30 lety se krok za krokem boří jako domeček z karet a mnozí se těší a jiní naopak zuří, že se blíží jakási revoluce…

Jiří Vyvadil: Macron a Merkelová jako estrádní šmíra, Trump vysmívaný a odmítaný, Putin spojující a vítězící…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Protože ovšem píši tyto řádky den před Silvestrem, kdy se lidé chtějí veselit a uvolnit, vezmu to jaksi s nadhledem.

Před pěti lety byla Angela Merkelová po boku Obamy rozhodující političkou Západu, která  vehnala Evropu i svět do vojenského konfliktu s Ruskem, jen proto, že si prezident Janukovič dovolil odmítnout podepsat asociační dohodu mezi Ukrajinou a EU. To ovšem bylo pro Západ nestravitelné, Janukovič musel být odstraněn a Rusko, se kterým chtěl spolupracovat mělo být oslabeno a poníženo.

Dnes je Ukrajina rozvrácenou zemí, občanská válka trvale zuří na Východě Ukrajiny a Krym je znovu ruský…A Rusko ? Nuže Rusko se navrátilo do pozice světové geopolitické supervelmoci.

A když Merkelová  s Macronem ostře vystoupí na společné tiskové konferenci a vyzve Rusko, aby vrátilo n e p r o d l e n ě  zadržené ukrajinské námořníky a 3 lodě Ukrajině, působí oba lacině jako estrádní šmíra. Zdá se, že jim už uniká, že nádherně Putinovi nahráli, protože se ruské ministerstvo zahraničních věcí mohlo na nich smlsnout řka…. „Krym se připojil k Rusku na základě svobodného vyjádření své vůle v souladu s mezinárodním právem.  „Rusko bude i nadále tvrdě bránit svou suverenitu a zabraňovat pokusům o jakékoli provokace," A Peskov už jen dodal: . „Samozřejmě bereme na vědomí taková prohlášení (Merkelové a Macrona), ale nemohou být důvodem ke změně ruské legislativy a k tomu, aby někdo od ruské legislativy ustoupil." Vrchol elegance.

Dnes Emanuel Macron, který měl být světlonošem nové liberální Evropy dostává od hnutí žlutých vest pěkně na prdel. A pozor, s jejich protesty nesouhlasí jen zbídačené a frustrované vrstvy, ale v některém směru i 65% podnikatelů.  No to máme Macrona. A pak je tu Mutti Merkel Merkelová s dojímavou Willkomenpolitik, která pozvala statisíce Syřanů do Evropy. A jen za jeden rok jich dorazilo přes milión. Tím odstartovala nárůst protimainstreamových, protiemigračních a i zčásti i protimuslimských stran, které se postupně dostávají i k vládní odpovědnosti..

Čili, dnes už si Merkelová, tím spíše Macron mohou plácat, co chtějí a počty jejich politických příznivců v Evropě i ve světě povážlivě klesly.

My už je rozhodně nemusíme brát vážně.

A když jsem v nadpise zmínil Trumpa, přišel tak trochu jako slepý k houslím k tomu, že se mu v Afganistánu či v Iráku vysmívají či jej odmítají kvůli politice svých nešťastných předchůdců  

Nuže mluvčí Talibanu Zabililah Mujahid ve své tiskové zprávě vydané  k 39. výročí sovětské invaze do Afganistánu konstatoval, že americké síly čelí "ponížení" a mohly by se "naučit hodně" ze zkušenosti svého nepřítele ze studené války. A téměř pobaveně dodal: "Dávejte pozor na sovětskou porážku v Afghánistánu a opusťte myšlenky na zkoušení trpělivosti již zkušených Afghánců"

Dobré, co?

A když Donald Trump s Melanií na  tři hodiny zavítal do Iráku, zákonodárci obou hlavních politických bloků v iráckém parlamentě  následně požadovali, aby americké síly opustily zemi v důsledku jeho překvapivé návštěvy, kterou politici odsoudili za arogantní a porušování irácké suverenity.

Politici z obou hlavních bloků iráckého rozděleného parlamentu volali po hlasování, aby vyhnali americké jednotky a slíbili, že naplánují mimořádné zasedání, které bude projednávat tuto záležitost.

Chudák Don, a to by ho nejen američtí, ale i  všichni světoví jestřábové nutili, aby dál svrhával režimy a vedl války.

Je „roztomilé“ že obě války v Iráku i Afghanistánu stály USA v celkových nákladech 6 biliónů dolarů. A představte si, že si toho ani Iráčané ani Afgánci neváží a chtějí Američany a jejich satelity (například Česko) šupem vyhnat.

A tak zatímco Merkelová či Macron už se jenom blamují, Trump sklízí volání po vyhazovu za své předchůdce, Vladimír Putin je v naprosté pohodě.

Jedná s každým a respektuje zájmy každého. Je ve vynikajících vztazích s izraelským premiérem, teheránským prezidentem, saudsko-arabským korunním princem, tureckým prezidentem s Asadem . A když se na chvíli nějaký  ruský spojenec unese myšlenkou, že by například v Sýrii mohl hrát právě on rozhodující roli, Putin jej přátelsky přesvědčí, že to není nejlepší nápad a přítel Erdogan si ihned si uvědomí, že vlastně taky nemusí zahájit přeshraniční ofenzívu proti Kurdům, protože mu přece jde v první řadě o celistvost Sýrie. A ačkoliv kdysi podporoval Asadovo svržení, dnes ani ťuk. A stejně tak náhle po osmi letech prozřel saudský režim a ústy nepřítele Erdogana a Iránu, ale opět přítele Putina korunní princ Muhammad bin Salmán rovněž prohlašuje, že přece si všichni přejí celistvou Syrii.

A tak jenom Evropská unie dál chce dávat tupě Sýrii sankce a diví se, že ji ze zahraničních partnerů nikdo moc nerespektuje.

A když ministr zahraničních věcí Německa Maas ostře říká, že Němci budou kategoricky protestovat proti rozmístění nových amerických raket středního doletu v Evropě, čili hlavnímu spojenci v NATO Trumovi natruc a nebo OPEC čili opět Putinův přítel Muhammad bin Salmán, přes nátlak Trumpa sníží množství plánované těžby ropy o 1 300 000, je asi jasné kdo, vlastně přátelsky a jemně světu vládne.

A to je dobře.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …