Jiří Vyvadil: Podpis Charty není důvod pro pohřeb se státními poctami, pane Rychetský

06.10.2019 17:48

Tak nám po Karlu Gottovi, velikánu, který obepínal naši zemi po desítky let, propojoval generace, smiřoval rozpory a byl zřejmě nejvýznamnější společenskou postavou našeho žití od 60. let minulého století do dnešních dnů, zemřela Vlasta Chramostová, velmi známá herečka, trvale celý život angažovaná, tu coby členka KSČ, tu agentka STB, tu 1. signatářka Charty 77. Jako herečku jsem ji za mlada měl velice rád a film o Bílé paní si čas od času rád pustím.

Jiří Vyvadil: Podpis Charty není důvod pro pohřeb se státními poctami, pane Rychetský
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Návrh na původně státní pohřeb pro Karla Gotta, dnes již ve zmírněné podobě pohřeb se státními poctami, rozlítil naše havlisty, disidenty či chvilkaře. Proud nejsprostších urážek a difamujících hodnocení ze strany našich „privilegovaných“ elit, zvyklých, že jen ony mají právo určovat, co je ve společnosti správné, a co naopak zavrženíhodné, neznal mezí. Asi nejhlubšího dna se dotkli Karel Schwarzenberg, Tomáš Halík, Miroslav Kalousek či psychiatr Radkin Honzák…

Nejvíc vytýkali Karlu Gottovi, že působil po celou dobu svého života, byl natolik mezi lidmi oblíbený, že si za čest pokládali všichni prezidenti, počínaje Ludvíkem Svobodou přes Gustava Husáka, Václava Havla, Václava Klause či Miloše Zemana, o premiérech, ministrech atd. nemluvě, stát o jeho přízeň. Byl milován před rokem 1989 i po něm.

Korunu dosavadní kritice havlistů či topkařů nasadil Pavel Rychetský, když prohlásil, že pokud si někdo zaslouží pohřeb se státními poctami, je to nepochybně právě Vlasta Chramostová, a mimo jiné se dovolával podpisu Charty 77.

Jsem rád, že to pronesl.

Konečně snad už po 30 letech mainstreamové manipulace od roku 1989 budeme některé věci moci říkat otevřeně a naplno.

Chtěl bych ujistit Pavla Rychetského, že podpis či nepodpis Charty 77 ještě neurčuje, zda je někdo kvalitním člověkem či že má privilegovaný nárok být ctěn.

Ano, v mediálním mainstreamu České televize to tak vypadá. Ovšem ta přezíraná většina to tak určitě nevnímá a zdvihá hlavu. Vlasta Chramostová měla tvrdý život, ale nepochybně si jej začasté způsobila sama. Její tzv. morální hodnoty a již zmíněná angažovanost, kterých se nyní dovolává nejen on, ale i například bývalý ministr kultury Herman, se projevovala mimo jiné v tom, že žádala v Divadle na Vinohradech trest smrti pro svou hereckou kolegyni Jiřinu Štěpničkovou…

Svět se mění, pane Rychetský.

Přejme paní Chramostové klidné odpočinutí, prožijme pomyslně celonárodní pietu s velkým velikánem a této zemi, aby nám už bývalí disidenti, chartisté a havlisté přestali diktovat, co máme dělat, a začali jsme konečně žít svobodně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…