Jiří Vyvadil: Putin posiluje, protože je to zákonité

11.08.2016 14:47

Putin, Putin, Putin… Nemine dne, aby nebyl ruský prezident v tisících souvislostech zmiňován. A je úplně jedno, zda kladně či záporně.

Jiří Vyvadil: Putin posiluje, protože je to zákonité
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

A tak jej posiluje kandidát republikánů Donald Trump, když nahlas uvažuje o potřebě spolupráce s Ruskem i faktu, že Krym je ruský či že kvůli pobaltským zemím by NATO nemělo spěchat do boje proti Rusku, pokud si to nezaplatí.

A možná ještě více jej posiluje i Hillary Clintonová, kandidátka demokratů, která až zběsile dělá z Putina světového netvora číslo 1, arcinepřítele, novodobého Hitlera, který ohrožuje Spojené státy a jí osobně jako nikdo jiný. Větší reklamu mu udělat ani nemůže…

Když uprostřed slovní kanonády proti USA, Německu či Rakousku za podporu pučistům přijede Erdogan za Putinem a už snad ani nebylo možné, aby se choval pokorněji a k vcelku střízlivě vystupujícímu vládci nějvětší země světa, mohou se novináři rozkrájet, když bagatelizují toto setkání jako setkání izolovaných, ale jejich slova jsou nepřesvědčivá. Budiž ovšem poznamenáno, že vděk Erdogana byl na místě, protože mu Putin doslova a do písmene zachránil život a pomohl překazit puč řízený z ciziny.

A když na dotvrzení této změny situace, nová britská premiérka iniciuje telefonát ruskému prezidentovi a domluví si s ním schůzku v rámci zářijového setkání G20 v Číně, není co dodat.

Mimochodem. Tento signál má zřejmě stejnou váhu jako petrohradské setkání Pution – Erdogan. Možnmá ještě větší. Byla to totiž Velká Británie, která po několik let metala ty nejtvrdší slovní výpady proti Putinovi a kde bývalý premiér Cameron naprosto nepříčetně jako hlavní zahraničně politický důvod, proč nesmí nastat Brexit uváděl Putina a jeho snahu vyvolat 3. světovou válku. Je dobré, že odešel.

A tak může mít Putin ve své sbírce přátelsky nakloněných zemí NATO započítávat Turecko, Velkou Británii. A o Francii není také třeba pochybovat.

Ale jde o něco podstatně hlubšího.

Henry Kissinger má pravdu : Bezpečí světa je založena na vzájemném vyvažování a závislosti.

Ne nejde o Putina jako takového, jde o stále rostoucí potřebu dosáhnout opětovné rovnováhy mezi Západem a Východem.

Je v zájmu světa i nás Evropanů zbavit těch politiků, kteří vyvolali či podporovali válku v Iráku, Libyi, Afganistánu či v Sýrii a v neposlední řadě organizovali a financovali kyjevský majdan, který uvrhl celou Evropu do konfrontace s Ruskem.

Naopak : Je v zájmu světa i nás Evropanů začít budovat novou bezpečnostní architekturu, jejíž pevnou součástí bude přirozeně i Rusko.

Putin totiž posiluje, protože realizuje zákonitou potřebu světa po míru, rovnováze a harmonii.

Jiří Vyvadil

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.