Jiří Vyvadil: SPD se může přichystat…

10.08.2019 9:37

Pro bývalého člena ČSSD, který odešel kvůli neskutečným personálním i zahraničně politickým tanečkům Bohuslava Sobotky (absurdní odvolávání nejúspěšnějšího ministra Sobotkovy vlády – Andreje Babiše či nekritická podpora probanderovského majdanu a všeho, co následovalo, což mimochodem dnes lid Ukrajiny jednoznačně odmítl v prezidentské a následně i nedávné parlamentní volbě, je pohled na jednání dnešní ČSSD doslova utrpením, a já jen čekám, kdy už někdo na to vedení hodí síť.

Jiří Vyvadil: SPD se může přichystat…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

V drobných chvilkách jasnozření to vypadalo, že se vedení ČSSD vzpamatovává, ale zřejmě trvalé poziční boje mezi šílenci a relativně racionálním Hamáčkem vedou k tomu, že šílenci nabývají vrcholu a Hamáček v rámci udržení svého postavení se stává zajatcem jejich her.

Zdůrazňovat naprosto neuvěřitelnou truchlohru se jmenováním-nejmenováním Pocheho ministrem zahraničních věcí asi nemusím. Byl a je to fanatik, který by byl příkladným 'členem' fanatické TOP 09, ale středolevicové, neliberální české ČSSD určitě ne. No není divu, že tento topkař v ČSSD si vybral dalšího fanatického topkaře Tomáše Petříčka.

Duševní obzor těchto lidí odpovídá tomu, že Petříček ihned po svém jmenování vyrazil na Ukrajinu, aby se setkal s tehdejším prezidentem Porošenkem a ministrem zahraničních věcí Klimkinem, aby jim vyjádřil podporu. Fantastické… Samozřejmě že rovněž zavítal ke Kerčskému zálivu, kde údajně Rusko způsobilo porušení mezinárodního práva…

No, prostě blbeček. Dnes je Porošenko stíhán kvůli dvanácti trestným činům a přirozeně i mimo jiné kvůli provokaci Ukrajiny v Kerčském zálivu, respektive ohrožení života ukrajinských námořníků.

No a Klimkin je doslova boží a jeho myšlenková představivost téměř kopíruje myšlenkovou představivost našeho Petříčka. Jeho výrok - a teď jsem dostal doslova záchvat smíchu - že z Ukrajiny odejde polovina ukrajinského národa, což Západ vysoce oceňuje, protože svou inteligencí a schopnostmi jsou přínosem pro každý stát.

Tak já rozhodně nikdy nenadávám na Ukrajinky v našich samoobsluhách či vytírající podlahu v nemocnicích. Jsem na ně laskavý a chápu, že nikdo z Češek tu práci dělat nechce. Stejně tak beru Ukrajince, kteří možná tvoří až 50 procent šedé práce pomocného charakteru ve stavebnictví. Jsou zapotřebí. Ne že bych neznal dva Ukrajince, kteří by se hodili k charakteristice Klimkina. Jeden je profesorem medicíny, ovšem žije zde již od narození, a s druhým, jako kamarádem, který žije stále na Ukrajině, se občas setkávám při svém lázeňském pobytu v Luhačovicích. Takže dva znám…

A jinak Porošenko je gauner a podle všech zpráv muž na útěku před trestním stíháním. A toho si fakt může vážit jen náš Petříček. A mimochodem: už i na prvním zasedání Europarlamentu, kde chtěl znovu bouřit, ho organizační služba nechala sedět na bidýlku pro nepozvané hosty.

Když teď Petříček pokritizoval režim v Moskvě za policejní zákrok proti demonstrantům NEPOVOLENÉ demonstrace, ale už půl roku ignoroval násilné a brutální policejní zákroky proti žlutým vestám ve Francii, či ještě dříve proti demonstrantům za nezávislost v Barceloně, člověk ví, že je horší, než lidé kdysi od Vasila Biľaka.

Když se setkal s českými zástupci školní stávky Fridays for the Future a pravil: „Na většině diskutovaných témat o ochraně klimatu a souvisejících oblastech jsme se shodli. Budu rád, pokud budeme moci jejich požadavky tlumočit na zářijovém Valném shromáždění OSN,“ prohlásil ministr zahraničí a dodal: „Mimochodem, pracují i o prázdninách, jen se snaží své cíle prosazovat mnohem tvrději než na demonstracích. Klobouk dolů. A přeju hodně síly a úspěchů.“

On je fakt jako holubička, svou blbostí už se vznáší.

Mimochodem, už kvůli němu musí ČSSD vypadnout z vlády co nejdříve…

Ovšem, proč to vypadá, že víceméně to dopadne vypuzením ČSSD z vlády…

Blbinky s odvoláváním jinak, zdá se, nejlepšího sociálně demokratického ministra Staňka a jeho nahrazením místopředsedou Šmardou se zřejmě pánové Zeman – Babiš rozodli vyřešit tak, že si počkají, zda ČSSD vystřízliví, či nikoliv.

A tak odjeli na dovolenou.

Pan prezident je, tuším, v Lánech a je pikantní, že se před jeho okny na Pražském Hradě schází pár desítek protizemanovských blouznivců a vyzývají ho, aby odstoupil.

A prezident nesejde a nesejde. Co na tom, že na Hradě není? Sejít prostě musí, když ho vyzývá totálně propadlý lídr kandidátky do EP Pavel Svoboda…

A Babiš na ostré dopisy Hamáčka o nerealistickém rozpočtu, který čítá, tuším, 2,5 bilionu korun a Hamáčkovi falíruje něco kolem 19 miliard, aby si policisté mohli koupit nová auta. Suše vzkazuje z dovolené, ať se obrátí na místopředsedkyni vlády Schillerovou, která jej zastupuje a na jeho dopis mu odpoví.

No, zdá se, že hra končí.

Jiří Paroubek-buldozer neměl odstoupit. Měl své chyby, samozřejmě. Ale vždy byl realistou. Z jeho článků cítím, že chce pomoci, ale ČSSD pomoci skutečně nejde.

Když odejde ČSSD z vlády, bude moci její podpora být nahrazena SPD. Jednak má více mandátů než ČSSD (20), ale jednak – a to se mnohým nebude líbit – na evropské scéně znamená mnohem víc.

Nejenže z hlediska evropského zastoupení je ČSSD debaklová a nemá jediného zástupce v tzv. Progresivní alianci a SPD dva zástupce. Ale význam SPD se zvyšuje zoufalou potřebou předsedkyně EK hledat spojence mimo trojkoalici lidovců, socialistů a liberálů, neboť získala s odřenýma ušima svůj post jen díky tzv. populistickým Italům, zejména z Hnutí pěti hvězd, a tzv. euroskeptickému Kaczyńského Právu a spravedlnost (mimochodem, proto navštívila jako první země právě Itálii a Polsko).

Vazba SPD na dnešního vicepremiéra a pravděpodobného budoucího premiéra Itálie se rozhodně může české vládě hodit (stále nezapomínejme, že Itálie přes všechny své potíže je po Francii třetí největší evropskou ekonomikou, a navíc Matteo Salvini jako premiér bude prostě politický gigant a rozhodně bude mít ve své zemi mnohem větší podporu, než má dnes Macron ve své. Stejně tak u našeho souseda na jihu, Rakouska, už opadly emoce, a kdyby byly volby, i pravděpodobný premiér Sebastián Kurz začíná nadhazovat, že koalice se Svobodnými by byla možná, jen nesmí mít ministra vnitra. Čísla 37 procent pro Kurze a 20 procent pro Svobodné a jinak nám známého konsensuálního Hofera jsou jasná.

ČSSD měla hodně času. Už to stačilo…

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

15:49 Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

Minulý čtvrtek jsem si pustil, tak jako každé ráno při cvičení, ČT24 a vyslechl jsem mj. vysvětlení …