Jiří Vyvadil: Sankce jsou hrubou chybou Západu

03.12.2014 14:35

Svět není černobílý, i když se tak někdy jeví. Miláček západních politiků a médií, jinak bývalý oligarcha, který – připusťme stejně jako mnozí další se dopustil masového rozkrádání majetku za éry Jelcina – s jediným rozdílem, že prostě to asi o trochu více přehnal než jiní a spadla na něho klec, ostře vystoupil proti sankcím.

Jiří Vyvadil: Sankce jsou hrubou chybou Západu
Foto: Archiv JV
Popisek: Advokát Jiří Vyvadil

Ve své zemi neznamená nic a nechci mu brát energii, ale zřejmě nikdy politicky být úspěšným v Rusku nemůže, tak jako ona celá generace spjatá s divokým liberalismem, který Rusko svého času ponořil do totálního marastu.

Ale nepochybně je to Rus, jeden z těch, kteří tvoří až neskutečnou menšinu v Ruské společnosti a nenávidí Putina, ale  na rozdíl od pomatených blouznivců typu prof. Zubova chápe ruskou duši.

Po roce sankcí, po výrazných ekonomických problémech, navíc umocněných pádem cen ropy by Rusko mělo být na kolenou a Putin se plazit k Merkelové a prosit o milost.

Výsledek je přesně opačný: inflace stoupá, zboží zdražuje a výhledy na brzkou změnu stavu nejsou. Do toho bubnuje válečná rétorika Tuska, Merkelové, Bidena, celého NATO či  EU...Putin má neuvěřitelnou podporu 88% mezi ruským obyvatelstvem.

Zatímco na západní frontě se uvnitř obyvatelstva, ale i části politiků drolí nadšení pro protiruské tažení a v samotném Německu 40% Němců souhlasí s postupem Putina na Ukrajině a Alternativa pro Německo či levicová Die Linke, odebírají podporu bonské koalici CDU/CSU – SPD, Rusko je pevné a jednotné jako nikdy.

Nuže, jak rozvedl Michail Chodorkovskij ve svém vystoupení před Výborem pro mezinárodní záležitosti Evropského parlamentu: Podle jeho slov, krátkodobý a velice pochybný efekt, kterého může být jejich prostřednictvím v nejbližší době dosaženo, se v dlouhodobější perspektivě může proměnit na strategické mínusy. „Nelze odpuzovat ruský lid od Evropy“.

A v tom  je podstata: Tím, že se Rusové prakticky z 90 % ztotožňují s Putinem, pokládají i sankci jako útok proti sobě samým. Západ je pro ně dnes psychologicky větším nepřítelem než možná za éry Brežněva. A hlavně je i reálným nepřítelem.

Geopolitický spor o zemi, která se za 25 let své existence nedokázala samostatně postavit na nohy a po roce od majdanu je už v neřešitelném ekonomickém, sociálním marastu, který zřejmě nevyřeší za desítky let, nabral podoby : KDO Z KOHO...

To už není ani studená válka, to je už zahřívací fáze před válkou skutečnou.

Takže Západe, zkus se zamyslit nad slovy jinak silně protiputinovského Chodorkovského...

Nežeň věci už za hranu...

Rusko se jakýmkoliv sankcím nepodvolí.

A dál už je jen krutá válka zbraní a tisíců mrtvých v tom lepším případě, v tom nejhorším ta fakt světová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Vyvadil

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

15:49 David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

Císař Rudolf II. proslul svojí snahou získat kámen mudrců, který dokáže sprosté olovo změnit na ušle…