Jiří Vyvadil: Ten zápas nemůže a nesmí Západ vyhrát

02.04.2014 14:57

Ne snad, že by to bylo jisté, ale všichni víme, že když dochází ke vzrůstu napětí, zejména vojenského, může to někde zaskřípat, někdo zmáčkne omylem nějaký knoflík, někdo omylem špatně vyhodnotí situaci a vystřelí raketu a o tragédii v tom nejlepším případě lokálního, v tom druhém celosvětového a zřejmě i posledního charakteru bude postaráno.

Jiří Vyvadil: Ten zápas nemůže a nesmí Západ vyhrát
Foto: Archiv JV
Popisek: Advokát Jiří Vyvadil

Západ (USA,EU,NATO) má rozličná měřítka pro sebe a pro Rusko. Zatímco USA sama začala jednu válku za druhou, proti zemím, které na ni neútočili : Jugoslávie, Irák, Libye, Afganistán a způsobila settisíce obětí na životů, Rusko se chránilo před islámskými teroristy (Čečna), či útoků vojenských dobroduhů podporovaných Západem (Gruzie), či chránilo Rusy na východě Ukrajiny před nacionalistickými a profašistickými a teroristickými skupinami na Ukrajině, podporované a financované mohutně Západem (5 mld. dolarů, říkala ta prostořeká náměstkyně ministra zahraničních věcí USA!).

Bush starší svého času slíbil Gorbačovovi, že NATO se nijak nepřiblíží k ruským hranicím, když se již nerozpustilo. Jeho následovníci tento gentlemanský slib nedodrželi.

Dnes NATO křepčí radostí, že snad konečně se bude moci opřít proti svému odvěkému nepříteli. Doufám, že alespoň budou poctiví a nebudou kolem toho oplétat slovíčka…

Takže by se mnozí z nás opět ocitli kdesi jinde než by si přáli. Tehdy na Východě, ačkoliv jim Západ byl v mnohém (byť i naivně) sympatický, dnes na Západě, byť nechtějí mít z Ruska strategického nepřítele, zejména pro účely možné 3. světové.

Bohudík netvrdím, že tomu tak být musí…Nedovedu si totiž  představit, že by země východní Evropy rázem navýšily výdaje na armádu z 1 na 5%. U nás tomu doufám svorně zabrání Sobotka s Babišem. Ovšem Poláci, to jsou hauři. A  fanatičtí. Zatímco volají po přítomnosti 10 000 vojáků NATO, nejlépe z USA, jsem si téměř jist, že u nás by kromě pravdoláskařů, TOP 09 a ODS, nikdo pro takovou akci nebyl. Představa, že se nám tady potulují cizí vojska by většinu z nás, i ti, kteří Rusko nemusí nadzvedla.

Nejsme padlí na hlavu. A to nemohou změnit Štětinové,Romancovové či Mitrofanové a další.

Jedno však bude muset Západ brát do úvahy. Ten bývalý Sovětský svaz tak ze 70 % vyhrál 2. světovou válku a teď je chrání své zájmy proti hloupý útokům Západu.

Putin není Jelcin a má za sebou tuším 80% národa.

Kdo to má na Západě? Nikdo

Jeho největší protivník Obama se potácí s podporou kolem 48%. Žalostné.

Západ ukrajinskou krizi vyvolal, s Krymem utrpěl porážku a nemá bohudík dostatek sil na to, aby šel do přímé a ostré konfrontace. A dokonce věřím, že s výjimkou blábolila Zaorálka, většina západních politiků (tím nemyslím pochopitelně z nových zemí EU i NATO) má dost rozumu na to, aby uznala časem svou chybu a hledala s Ruskem smír.      

Psáno pro blog idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jiří Vyvadil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.